Szív- és érrendszeri panaszokat okoz a zaj

Magasabb a vérnyomás, ha éjszaka dübörögnek a repülők

Szív- és érrendszeri panaszokat, legfőképp magas vérnyomást okoz a fejünk fölött éjjel elhúzó repülők hatalmas robaja - ezt derítették ki egy német klinika kutatói.

2013.07.03 13:48MTI

A repülőgépek zaja szív- és érrendszeri zavarokhoz vezethet. A Mainzi Egyetemi Klinika kutatói kiderítették, hogyan betegít a lárma. Mainzi és amerikai kutatók igazolták az éjszakai repülőzaj és a magas vérnyomás közötti biológiai összefüggést. Egy 75 személy részvételével végzett kutatás azt az eredményt hozta, hogy a lárma fokozza az adrenalin stresszhormon termelését és befolyásolja az érrendszer működését - hozta nyilvánosságra a tanulmány adatait a Mainzi Egyetemi Klinika.

"Tudjuk, hogy a repülők zaja magas vérnyomást, szívinfarktust és szélütést okozhat, ám mindezidáig ismeretlen volt a pontos folyamat, mely ezekhez a betegségekhez vezet" - magyarázta Thomas Münzel, a kutatás vezetője. A tudósok szeretnék, ha eredményeik politikai következményeket vonnának maguk után.

A vizsgálat során 75 egészséges férfi és nő élt át alvás közben, saját hálószobájában átlagosan 60 decibeles repülőzajt. Egyik csoport éjszakánként 30 átrepülésnyi terhelést kapott, a másik csoport 60-at. A kontrollcsoport lármamentesen pihenhetett. A kutatók infrakamerával filmezték a tesztszemélyeket, érrendszerük működését ultrahang követte. Az adatok szerint a robaj a keringési rendszer megzavarásával növelte a vérnyomást.

Fotó: freedigitalphotos.net

A tudósokat meglepte, hogy az ember nem szokik hozzá a repülők éjjeli lármájához. A 30 repülésnyi zajjal terhelt éjszakákat a kutatásban hatvan repüléses éjjelek követték, és az eredmény sokkal rosszabb érrendszeri működés volt a folyamatosan 60 repülésnyi robajt átélők adataihoz képest. "Ez arra utal, hogy a nagyobb zajterhelés nem szoktat hozzá a repülőgépek lármájához, hanem növeli a keringési zavarok mértékét" - hangsúlyozta Münzel.

A tanulmány szerint az érrendszeri ártalmakon segít a C-vitamin, mivel megköti a zajártalom miatt a vérben képződött szabad gyököket. "Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a légi közlekedés okozta problémát egyszerűen megoldja a vitaminterápia" - állította Frank Schmidt, a tanulmány egyik szerzője.

Az új légi útvonalak és a frankfurti repülőtér újabb kifutójának átadása miatt nagyjából két évvel ezelőtt lényegesen emelkedett a Rajna-Majna-vidék zajterhelése. A Német Környezetvédelmi Hivatal márciusi felmérése már kimutatta, hogy a repülés robaja fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Újabb tanulmányok is készülnek: a több egyetem és intézet bevonásával folyó Norah-kutatás a közlekedési zajártalmak hosszú távú következményeit, a Mainzi Egyetem orvosai pedig a szívbetegekre gyakorolt hatásait vizsgálják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.