A növényi anyagok fogyasztása javasolt
Minél több a zöldség egy nő szájában, annál jobb
A növényi eredetű élelmiszerekben megtalálható flavonoidok fogyasztása kapcsolatban lehet nőknél a gyomorrák alacsonyabb kockázatával - állapították meg spanyol kutatók egy félmillió ember követésével zajló európai tanulmány adatait elemezve.
2012.10.29 20:28MTI
Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett eredmények a férfiak esetében nem mutatták ki a flavonoidok kockázatcsökkentő hatását a gyomorráknál. A nők esetében viszont azoknál, akik a legtöbb flavonoidot vették magukhoz csupán fele akkora valószínűséggel fejlődött ki ez a tumortípus azokhoz képest, akik a legkevesebbet fogyasztották a növényi élelmiszerekből.
Mint Raul Zamora-Ros kutatásvezető, a spanyolországi Katalán Onkológiai Intézet munkatársa emlékeztetett rá, a flavonoidok bőségesen jelen vannak a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, magvakban és hüvelyesekben, valamint az ezekből készült élelmiszerekben, így a kakaóban, a borban és a teában is. Ez az étrend - ha kevés vörös- és feldolgozott hús fogyasztásával társul - csökkentheti a gyomorrák kockázatát - tette hozzá.
A tanulmány ugyanakkor nem állítja, hogy a flavonoidok önmagukban képesek megvédeni az embereket a gyomorrák ellen, mert annak kialakulásában más tényezők, köztük a dohányzás,az alkoholfogyasztás, az elhízás is szerepet játszanak.
Zamora-Ros és munkatársai egy nagyszabású, tíz európai országban, félmillió ember követésével zajló tanulmány adatait elemezték. A tizenegy éve folyó követéses vizsgálat résztvevői 35 és 70 év között voltak az induláskor. Az eltelt idő alatt 683 embernél diagnosztizáltak gyomorrákot, akik közül 288 nő volt.
A kutatók elemezték, hogy az egyes résztvevők étrendje mennyi flavonoidot tartalmaz, ez alapján osztották csoportokra őket. Azoknál a nőknél, akik naponta legalább 580 milligramm flavonoidot vettek magukhoz élelmükkel, 51 százalékkal kisebb volt a gyomorrák kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik napi 200 milligramm flavonoidnál kevesebbet fogyasztottak el. A férfiaknál hasonló összefüggést nem sikerült kimutatni, ennek okát a kutatók abban látják, hogy körükben gyakoribb volt a dohányzás és az alkoholfogyasztás, illetve hormonális okok is állhatnak a különbség hátterében.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 6:09 Lövöldözés egy kaliforniai főiskolán
- 20:08 Angliában kitiltják a transznemű nőket a női futballból
- 18:56 Kettős jubileum a pápai Nagytemplomban
- 16:41 Ezért hagyd ki inkább a banánt a smoothie-ból!
- 14:24 Izrael történetének legnagyobb erdőtüzei tombolnak - videók
- 12:21 Izrael légi csapásokat hajtott végre a szíriai elnöki palota közvetlen környezetében
- 10:00 A Győzelem Napjára időzített terrorcselekményt hiúsítottak meg Oroszország déli részén
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06