Tudósok a lufik ellen

Drágítanák a héliumot, mert egyre ritkább

Aggódnak a tudósok a Föld héliumkészletei miatt, ezért úgy vélik, nem kéne olyan "jelentéktelen" dologra használni, mint a kisgyerekek szórakoztatása.

2012.09.27 19:07Konrád - ma.hu

A hélium egy színtelen, szagtalan, íztelen, nem mérgező gáz, amit rengeteg dologra használnak fel a merevlemezektől a lézerfúziós energiáig. Mivel rendkívül hasznos elem és igen ritka is, a tudósok úgy vélik, nem kellene a készleteket elvesztegetni holmi gyerekjátékokra, mint amilyenek a léggömbök.

Noha a Naprendszerben gyakori elem, a Földön nem túl könnyű hozzájutni. Természetes gázból kell kinyerni és ha egyszer elillan akkor nincs többé. A jelenlegi felhasználási szintet figyelembe véve egyesek szerint 25-50 éven belül komoly héliumproblémákkal néz majd szembe az emberiség. Ugyan nem fog elfogyni, de annyira ritka lesz, hogy azt a héliumot használó eszközök - mint amilyenek az MRI vizsgálók - gyártása is megsínyli.

Pontosan emiatt vélik úgy a szakértők, hogy egyrészt a héliumnak sokkal drágábbnak kellene lennie, mint amennyibe jelenleg kerül, másrészt úgy kellene kezelni, mint bármely más értékes anyagot. Ami az árát illeti, nos, azért olyan olcsó, mert az Egyesült Államok 1925-től fogva jelentős méretű készletet halmozott fel belőle. A tudósok szerint egy lufi felfújáshoz elegendő mennyiségű hélium árának valahol 100 dollár körül kellene mozognia, ami talán egy kicsit drámainak tűnik. De úgy gondolják, hogy tarthatatlan az az állapot, hogy gyakorlatilag kiengedjük az űrbe ezt az értékes anyagot egy felfújt léggömb segítségével.

Véleményük szerint ha a hélium drágább lenne, akkor a felelőtlen felhasználás is csökkenne. Mint amit mondjuk a NASA csinál, ahol 1996-ban az éves mennyiség nagyjából 20-30%-át használták fel a rakéták hajtóművének megtisztításához. Utána az anyag kiszökött az űrbe, noha a NASA megtehette volna, hogy összegyűjti. De a hélium annyira olcsó, hogy ez fel sem merült bennük. És az amerikai légierő gyakorlatilag ugyanezt csinálja.

Azok számára, akik nem értenek egyet azzal, hogy a héliumkészletet a gyerekzsúrok legfőbb kellékének megszüntetésével lehet megóvni, alternatívának kínálkozik a lufik hidrogénnel való feltöltése. Ez azonban nem javasolt, mert néha felrobban...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.