A popcorn tiszta antioxidáns?
Hoppá! A legjobb dolgokkal van tele a pattogatott kukorica?
Nemcsak kalóriában szegény, magas a rosttartalma, de antioxidánsban is gazdag ez a népszerű nassolnivaló - derítette ki egy tanulmány.
2012.03.26 08:15ma.huRostgazdag, kalóriaszegény és tele van antioxidánssal! Egy adag pattogatott kukorica kétszer annyi polifenolt tartalmaz, mint egy átlagos gyümölcs - derült ki laboratóriumi analízisekből.
Amerikai kémikusok az évi találkozójukon ismertették eredményeiket. A polifenolok, melyek növényi alapú kémiai anyagok, és igen sok élelmiszerben megtalálhatók a zöldségektől kezdve a csokoládékig, segítenek semlegesíteni olyan káros anyagokat, mint például a szabad gyökök. A kutatók szerint a polifenol véd a szívbetegségek és más egészségügyi problémák ellen.
"Korábban senki sem szentelt igazán figyelmet a pattogatott kukoricának, azon túl, hogy magas a rosttartalma - mondta el Joe Vinson, a Pennsylvaniai Scranton egyetem kémia professzora. - Pedig a popcornban több antioxidáns van, mint bármely másik ropogtatnivalóban, amit fogyasztunk, ráadásul igen rostdús is".

Vinson és kollégái a piacon megtalálható négyféle pattogatott kukoricát elemezték.
Pattogatott és nem pattogatott formában szintén analizálták. Miután porrá törték őket, a polifenolokat kiválogatták egy oldószer segítségével. Ez a folyamat nagyjából azt utánozza, mi történik a gyomorban, amikor az ételt emésztjük.
Egy adag popcorn - nagyjából két evőkanál a nem kipattogtatott formából - több, mint 300 milligramm polifenolt tartalmazott. Összehasonlításképpen egy gyümölcs átlagos polifenol-tartalma 160 milligramm/adag. A csemege kukoricában adagonként 114 milligramm polifenol van.
Bizonyos típusú polifenolok pigmentek, és a gyümölcsökben legnagyobb koncentrációban a héjban és a magokban találhatók. Meghökkentő, de a kukoricának éppenséggel az a része bizonyult a leggazdagabb polifenol-forrásnak, amely sokszor beszorul a fogaink közé - a héj.
Vinson professzor ezért semmiképp sem ajánlja a kidobását. Fontos azért hozzátenni, hogy a tanulmány nem azt sugallja: mondjunk le a gyümölcsről és cseréljük kukoricára!
A gyümölcsöknek ugyanis más nagyon fontos összetevőik vannak - vitaminok, ásványi anyagok, amelyeket viszont a kukorica nem tartalmaz.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 10:09 Repülő zuhant lakóházakra Kaliforniában - a pilóta életét vesztette
- 8:15 Fizikusok fejtették meg a rózsaszirom ikonikus formájának titkát
- 6:45 Itt a csontgyűjtő hernyó - falánk kis lény a rémálmokból
- 22:05 El Cono - rejtélyes piramis az Amazonas mélyén
- 20:04 Kós Hubert simán nyert 200 méter háton Floridában
- 18:02 Trump pápaként? - AI-generált képpel és kijelentéseivel kavart vihart az amerikai elnök
- 16:01 Pápaválasztás - Már elkészült az új pápa ruhája, három különböző méretben
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06