Elszigeteltnek érezhetik magukat az egyedül lakók

Kevesen tudnak szembenézni az egyedülléttel depresszió nélkül

Gyakori a társadalomtól való elidegenedés érzése, a bizalomhiány - előbb törhet ki a depresszió azokon az embereken, akik egyedül élnek. Márpedig egyre többen vannak.

2012.03.24 08:55ma.hu

Talán nincs ezen mit csodálkozni: az egyedül élő embereknek 80 százalékkal nagyobb esélyük van rá, hogy depresszió alakuljon ki náluk, mint azoknak, akik másokkal élnek együtt.

Egy tanulmány rávilágított: az elmúlt három évtizedben egyre nőtt azoknak az embereknek a száma, akik egyedülállók, egyedül laknak és gondoskodnak magukról. Az Egyesült Államokban például 3-ból 1 ember él így, az egyedül élők száma megduplázódott.

A tanulmány 3500 dolgozó korú, Finnországban élő nőt és férfit vizsgált 7 éven keresztül.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, használnak-e depresszió ellen valamit, kértek-e segítséget, valamint számításba vették lakhelyüket, életkörülményeiket, pszichoszociális, szociodemográfiai és egészségügyi kockázati tényezőket, így például a dohányzást, az alkoholfogyasztást és a testmozgás hiányát.

A nők esetében a megnövekedett depresszió-kockázat egyharmada szociodemográfiai tényezőkhöz volt köthető, így az alacsony bevételhez és képzettséghez - derült ki a tanulmányból, mely a BMC Public Health-ben jelent meg.

A fő rizikófaktorokat a férfiak számára a túlzásba vitt ivászat, valamint a munkahelyen és/vagy a magánéletben kapott kevés támogatás jelentette.

Laura Pulkki-Raback, a tanulmány szerzője elmondta: "Az ilyen típusú tanulmány általában alulbecsüli a kockázatot, mivel azoknál az embereknél, akik a legnagyobb veszélyben vannak, legkisebb a valószínűsége, hogy a nyomon követés befejezettnek tekinthető. Azt sem sikerül megállapítani sok esetben, hogy a kezeletlen depresszió mennyire gyakori."

A megemelkedett kockázat több mint fele tisztázatlan marad - hangsúlyozzák a kutatók.

Szerepet játszhatnak a depresszió kialakulásában az olyan érzések, mint a társadalomtól való elidegenedés, a bizalom hiánya vagy a nehézségek, amelyek az élet nagy kihívásaival járnak, és egyedül kell megoldaniuk azokat.

Bár a tanulmány talált kapcsolatot az egyedül élés és a depresszió között, az ok-okozati összefüggést nem vélik bizonyítottnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.