Második szülésnél is jobb lenne a császár?

Nagyobb a természetes szülés veszélye császármetszés után?

Azoknál a nőknél, akik császármetszéssel hozták világra első gyereküket, nagyobb a baba és az anya egészségügyi kockázata, ha a természetes, hüvelyi utat választják a második szülésnél, mint amikor újra a császármetszés mellett döntenek - állapították meg ausztrál kutatók.

2012.03.15 11:56MTI

A tanulmányba 2300, második szülésére készülő nőt vontak be Ausztrália 14 kórházában, akik első alkalommal császármetszéssel hozták világra újszülöttjüket.

A nők mintegy fele másodszorra is a császármetszést választotta, míg másik fele a természetes szülést.

A természetes szülést választók körében 2,4 százalék volt annak valószínűsége, hogy az újszülött halva vagy súlyos komplikációval születik, míg a császármetszéssel szült nők között ez az arány jóval kisebb, 0,9 százalék volt.

Hasonló arányokat találtak az anyák esetében is: a szövődmények, például a súlyos vérzés aránya 2,3 százalék volt a természetes úton szülő nők között, míg ennél jóval alacsonyabb, 0,8 százalék a tervezett császármetszéseknél.

Azok közül, akik hüvelyi szülést terveztek, csak 57 százalék tudta így befejezni a szülést, a többieknél végül császármetszést kellett alkalmazni a baba vagy a mama érdekében.

Caroline Crowther kutatásvezető, az Adelaide-i Egyetem munkatársa tanulmányát a PLoS ONE című nyílt hozzáférésű, internetes tudományos szakfolyóiratban tette közzé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.