Édesanyjuk hangja vigyázza a babákat?

Ha ezt hallják, nem lassul le a koraszülött babák szívverése

Kevésbé hajlamosak a koraszülött babák a lélegzés abbahagyására és a szívverésük sem lassul le veszélyes mértékben, ha édesanyjuk szívverését és hangját hallgatják - állapította meg egy tanulmány.

2012.03.10 14:55ma.hu

Ha édesanyjuk hangját és szívverését hallgatják, kevésbé figyelhető meg a koraszülött csecsemőknél a légzés abbamaradása és szívverésük már veszélyes mértékű lelassulása.

A koraszülött babák világrajöttükkor nem fejlettek eléggé, ezért nagyobb az esély náluk a tüdő- és szívproblémákra. Ilyen például az apnea - mely során a légzés megáll több, mint 20 másodpercre -, és a bradycardia, amikor a szívverés időnként jelentősen lelassul.

A bostoni női kórház és a brighami koraszülött intenzív terápiás osztály tanulmánya 14, túlságosan korán született kisbabát vizsgált: mindannyian a terhesség 26-32. hete között jöttek a világra.

Napi 4 alkalommal az édesanyjuk hangját és szívverését játszották le nekik felvételről az inkubátorban, egy speciális mikro audiorendszer segítségével.

Ezeknél a csecsemőknél jóval kisebb valószínűséggel tapasztaltak az orvosok kardiorespiratorikus eseményeket, mint azoknál, akik nem hallgatták édesanyjuk hangját és szívverését, csupán a szokványos kórházi zajokat hallhatták.

Amir Lahav tanulmányvezető elmondta: a felfedezés ígéretes, hiszen jó megoldásnak tűnik arra, hogy a koraszülött gyermekeknél adódó komoly problémák előfordulását csökkentse.

Mivel azonban a tanulmány csak 14 babát érintett, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy az MSS (maternal sound stimulation) technikát bevezessék a koraszülött-ellátásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.