A nyári gyerekek télen nagyon szenvednek

Még ma kiderülhet, hogy ez a bajunk - születésünk óta

Az emberek, különösen a fiatalok hangulatváltozásait sokszor a hormonokra vagy a kapcsolati problémákra fogják - ám kiderült: lehetséges, hogy születésüktől kezdve így vannak "programozva".

2012.02.09 08:15ma.hu

Születésünk időpontjában a természetes fénynek való kitettség valamiképpen "beprogramozza" az idegrendszert - vélik kutatók. Miközben az emberek, főként a fiatalok és kamaszok hangulatingadozásait hormonális változásoknak tulajdonítjuk, vagy a szülőkkel való kapcsolatot, a párkapcsolatot okoljuk értük, úgy tűnik, az évszaknak is van köze hozzá...

A kutatók szerint azok a tinédzserek, akik tavasszal születtek, sokkal hajlamosabbak a téli depresszióra, mint akik a hideg hónapok egyikében láttak a napvilágot.

Ennek oka az lehet, hogy az idegrendszert valamiképpen programozza a természetes fény jelenléte a születéskor és az élet első napjaiban. A hosszú, napos órák idején - nyáron - született gyerekeket sokkal inkább érinti a szezonális hangulati zavar, amelytől emberek milliói szenvednek télen.

Az olaszországi, bolognai egyetem kutatói úgy gondolják: a születés évszaka erősen befolyásolja a mentális és a fizikai egészséget később. Korábbi tanulmányok azt mutatták, a télen született gyermekek hajlamosabbak az allergiára és a skizofréniára, míg a nyári babák magasabbak és erősebbek, de náluk nagyobb az emésztési zavar kockázata, így a lisztérzékenységé például.

Hogy rájöjjenek, van-e összefüggés a tinédzserek hangulati változásai és a születés ideje között, a kutatók 1523 fiatalt vizsgáltak, 10 és 17 éves kor között. Mindannyiuknak speciális kérdőívet adtak, hogy hangulati változásokra fényt derítsenek, majd összevetették az eredményeket a résztvevők születési idejével.

A hangulati változások legjelentősebbnek a nyáron született gyerekeknél bizonyultak. Őket sokkal érzékenyebben érintették a sötét, rövid téli napok, mint azokat, akik másik évszakban születtek. A téli gyerekek a legkisebb pontszámokat produkálták.

Az eredmények segítséget jelenthetnek abban, hogy kiszűrjük, mely tinédzserek vannak leginkább kitéve hangulati problémáknak, és tegyünk valamit, mielőtt az ártalmas hatás eluralkodik rajtuk. Egy későbbi pszichiátriai betegség megelőzésében is segítséget jelent - vélik a kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.