A karácsony nemcsak örömmel jár...

Rizikós napok - Hogy kerüljük el az ünnepi depressziót?

Csupán egy mítosz, hogy az öngyilkosságok gyakrabban fordulnak elő az ünnepek alatt - de a mosoly sem mindig garantált, ha eljön a karácsony, sőt. Sokan esnek depresszióba - elkerülhető ez?

2011.12.09 08:15ma.hu

Sokszor hallhatjuk, hogy az ünnepek, a jellemzően családdal töltött események környékén megnő az öngyilkosságok száma. Ez azonban a legutóbbi kutatások szerint nem igaz - az öngyilkosságok ugyanis inkább a tavaszi-nyári időszakban szaporodnak meg.

Ám az ünnep valóban nem fenékig tejfel mindenki számára. Nagy elvárásokkal, pénz gondokkal és más ünnepi problémákkal kell szembenézniük, ami különösen a depresszióra hajlamos embereket viseli meg. Egy kis előrelátással és tervezéssel azonban nem kell szenvedni a karácsonyfa alatt.

- Töltsünk el egy kis időt azzal, hogy megtervezzük, hogyan gondoskodunk majd a saját jó közérzetünkről. Legyenek "helyreállító" rutinjaink, például olvasás, pihenés, és ezt is írjuk be a naptárba. Így a bevásárlás és a sütés-főzés között engedjük meg magunknak, hogy lazítsunk és azt tegyünk, amiben igazán kedvünket leljük. Ezek segítenek "átvészelni" az ünnepeket.

- Kerüljük a családi konfliktusokat! Ha tudjuk, hogy egy-egy összejövetel során ilyesmire számítani lehet, maradjunk ki belőle azzal, hogy nem vesszük fel a kesztyűt. Ha élesedik a helyzet, készüljünk olyan válaszokkal, mint például: "beszéljünk erről máskor, jó?", vagy "megértem az érzéseidet", és siessünk ki a szobából, ajánljuk fel, hogy segítünk a konyhában, vagy járunk egyet a gyerekekkel. Egy barátot is felhívhatunk, ha megértő fülekre van szükségünk.

- Felejtsük el a tökéletességet! A legtöbben abban szenvednek, hogy az ünnepre mindennek tökéletesnek kell lennie, ezért teljesen lefárasztják magukat a készülődésben. Természetesen így jól érezni sem igazán fogják magukat, ha végre eljön a karácsony este, mert annyira fáradtak. A dekorálástól kezdve az ajándék-beszerzésen át a sütésig mindent túl soknak éreznek már.

Vegyük előre a listán azokat a dolgokat, aminek tényleg örül a család, és segítsünk például azoknak, akiknek kevesebbel is be kell érniük karácsonykor. Például gyűjtsük össze nem használt ruháinkat a rászorulóknak.

- Ha valaki után bánkódunk vagy gyászolunk, itt az ideje beszélni az érzésekről, vagy olyan embereket keresni, akik hasonló dolgokon mentek keresztül. Nincs "helyes módja" annak, hogyan kell éreznünk magunkat. Nem ritka, hogy a gyászoló dühös az elhunytra, mert "egyedül hagyta", vagy aki elveszített valakit bármilyen módon, bűntudata van, ha jól meri érezni magát az ünnepek alatt. Ezek az érzések hozzátartoznak a gyógyulási folyamathoz.

- Iktassuk be az alvást!
Az ünnepi programokat pihenéssel is ki lehet egészíteni. A depresszió köthető az alváshiányhoz, ezért jobb, ha szánunk időt a pihenésre! Próbáljunk ugyanabban az időben lefeküdni minden nap és ugyanakkor kelni. A nagy vacsorákat és a fizikai aktivitást mellőzzük alvás előtt!

- Ha depressziósnak érezzük magunkat, kérjünk segítséget, vagy forduljunk barátokhoz. A barátok segítsége mindig szükség lehet, akik komoly érzelmi támogatást jelentenek az ünnepekkor is.

- A testmozgás is sokat segít depresszió ellen. A havas időben különösen szórakoztató programokat lehet kitalálni, szánkózást, hógolyózást, korcsolyázást. Szánjunk időt arra is, hogy kinn legyünk a szabadban és mozogjunk egy kicsit, hangulatjavító, és még a sütemények kalóriatartalmát is lemozogjuk.

- A rossz hangulatért felelős a napfény hiánya is. Ezért ha kisüt a nap, menjünk a szabadba, tegyünk hosszú sétákat. 30 perc naponta elég, hogy jobb kedvre derüljünk.

- Az ünnepnek nem az ajándékokról kellene szólnia. Nincs azzal semmi baj, ha a családtagok megegyeznek, hogy kisebb ajándékokkal, netán saját készítésű dolgokkal lepik meg egymást, vagy pedig számukra a vacsora, a sütemények és az együtt töltött idő az igazi ajándék. Sok stressztől kíméljük meg magunkat, és talán még tartalmasabb is lesz az ünnep.

- A túlevés és a sok alkohol sokak számára együtt jár az ünneppel. Nem kell semmit túlzásba vinni, három helyett vegyünk csak egy szelet süteményt, és még bűnösnek sem érezzük majd magunkat utána. Ne használjuk a szeszes italt arra, hogy megküzdjünk a depresszióval, mert csak még rosszabb lesz.

- A kötelezettségvállalásokkal se essünk túlzásba. Ha úgy érezzük, nem tudunk végigcsinálni még egy ünnepi összejövetelt, akkor ne tegyük. Ám az is igaz, hogy ha mások lekötik a figyelmünket, kevésbé érezzük magunkat rosszul.

Olyan dolgokkal is foglalkozhatunk, mint például önkéntesség, elmehetünk egy napos vakációra, meglátogathatunk egy menedékotthont - a másokra koncentrálás segít kivédeni a saját depressziós hangulatunkat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.