Az alacsony D-vitamin szint depresszióssá tesz?

Napfény menti meg a gyerekeket

Mentális problémáktól menekülhetnek meg a gyermekek életük későbbi szakaszában, ha elegendő napfénynek vannak kitéve - a D-vitamin csökkenti ugyanis a mentális betegségek kockázatát.

2012.01.20 14:20ma.hu

Az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező gyermekek sokkal hajlamosabbak a depresszióra - állítják kutatók. A magasabb "napfény-vitaminnal", azaz D-vitamin szinttel élőknek 10 százalékkal kisebb az esélye a mentális probléma kialakulására.

A felfedezést a Bristoli egyetem tudósai tették, a "90-es évek gyermekei" című tanulmányukban, melynek során 2700 gyermek D-vitamin szintjét vizsgálták 9- illetve 13 éves korban.

Azok, akiknek a D-vitaminszintje alacsony volt, sokkal inkább mutatták a depresszió jeleit, a magasabb vitaminszinttel élő gyerekek esetében azonban a depresszív tünetek csökkenését lehetett kimutatni tinédzserkorban.

A D-vitamin leginkább a napfény hatására termelődik, de beszerezhető olyan ételekből is, mint például az olajos halak.

A tudósok a D2 és D3 vitamin formáját vizsgálták, és úgy találták, hogy a legerősebb depresszió-ellenes hatása a D3-nak van.

Dr. Anna-Maija Tolppanen elmondta: természetesen további kutatásokra lesz szükség, mielőtt változtatásokat javasolnak az orvosi gyakorlatban. Halat enni és tejet inni megfelelő forrása lehet a D-vitaminnak, de sok esetben még így is kevés ez a mennyiség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.