Rátesz egy lapáttal, ha a családban is előfordult

Alkohol és vörös hús: a vastagbélrák még inkább pusztít?

Az alkoholos italt naponta fogyasztó emberek, akiknek a családjában már előfordult vastagbélrákos eset, fokozottan ki vannak téve a betegség kialakulásának.

2012.02.05 08:55ma.hu

Azok az emberek, akiknek családjában volt már vastagbélrákos eset, és napi szinten fogyasztanak alkoholos italt, fokozott veszélyben vannak: náluk is nagy a valószínűsége a rák kialakulásának - állapította meg egy új tanulmány.

A bostoni kutatócsoport 87 ezer nő és 47 ezer férfi adatait elemezte két különböző tanulmány alapján - 1801 esetben diagnosztizáltak az orvosok vastagbélrákot a résztvevők között 1980 óta.

A pácienseknél, akiknek már felmenői között is voltak vastagbélrákos betegek, valamint nagyjából 2,5 pohár alkoholt fogyasztottak naponta,  megemelkedett a betegség kialakulásának veszélye - mondta el Enyoung Cho tanulmányvezető.

Ezen felül is azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik még vörös húst is esznek, dohányoznak és kevés folsavat fogyasztanak, ami arra enged következtetni, hogy nemigen táplálkoznak sötétzöld leveles zöldségekkel és gabonafélékkel.

Az eredmények azt mutatják, hogy az olyan életmódbeli tényezők, mint az étrend, igen lényeges szerepet játszanak a vastagbélrák kockázatának növekedésében.

S bár a tanulmány feltárta a felsorolt tényezők és a vastagbélrák közötti összefüggést, ez nem bizonyul ok-okozati összefüggésnek.

Azok az emberek között, akiknek családjában nem fordult elő ilyen rákos eset, nem mutatkozik jelentős összefüggés az alkoholfogyasztás és a vastagbélrák kialakulása között.

Náluk a nagyobb mennyiségű szeszes ital fogyasztása nem járt együtt következetesen a rák megnövekedett kockázatával - mutattak rá a kutatók.

A tanulmányt az American Journal of Clinical Nutrition közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.