Kólamániások figyelem!

Nem hibáztatható a kávé és a tea a vastagbélrák kialakulásában

Ön nagy kóla-rajongó, vagy esetleg a kávézás szerelmese? Jó hírünk van: egy új tanulmány szerint a cukros üdítők és a kávé még nagy mennyiségben sem emeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

2010.05.13 18:10MTI

A korábbi kutatások a cukros üdítőkről megállapították ugyan, hogy az elhízáson keresztül hozzájárulhatnak a vastagbél rákos megbetegedéséhez, arra viszont nem adtak egyértelmű választ, hogy a kávé és tea növeli-e a rák kockázatát.

Az új tanulmány május 7-én jelent meg a „Journal of the National Cancer Institute” oldalain. A tanulmány szerzője, Dr.Xuehong Zhang és kollégái a Harvard Egyetemről 13 észak-amerikai és európai tanulmányt vizsgáltak. Így összesen 730 ezer ember adatait elemezték, akik közül 5600 küzdött vastagbélrákkal.

Arra az eredményre jutottak, hogy naponta több mint 6 csésze kávé elfogyasztása sem növeli a vastagbélrák kockázatát. A cukros üdítők tekintetében pedig napi fél liter elfogyasztása sem kockázatos, bár kutatók szerint ezt az eredményt óvatosan kell kezelni.

A vizsgált személyek közül ugyanis csak nagyon kevés fogyasztott rendszeresen üdítőt, így ez „lehúzhatta” az eredményt.

„Az eredményekre nem hatnak olyan tényezők, mint például a nem, a dohányzás, vagy az alkoholfogyasztás”- állítják a tanulmány szerzői.

A vastagbélrák kockázatát egy kicsit növeli a rendszeres tea-fogyasztás (napi 4 csészénél több fekete tea), de mivel a vizsgálatban nem voltak ilyen „nagy teások”, ezzel kapcsolatban még további vizsgálódásokra lesz szükség.

Az Arizona Cancer Center kutatói a következő észrevételt tették: „A kávéval és a teával ellentétben az édesített italok fogyasztása a legtöbb országban gyerekkorban kezdődik. Ráadásul az idősebb generációk általában kevesebb cukros üdítőt isznak. E lényeges különbség fényében javasolt az üdítőital-fogyasztást korábbi életszakaszokban is vizsgálni ahhoz, hogy pontosabban meg tudjuk becsülni az egészségre gyakorolt hatásukat.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.