A házas emberek párjuknak köszönhetik a túlélést

A vastagbélrákot is legyőzi a házasság?

Bár sokan elavultnak tartják az oltár előtti holtomiglan-holtodiglant, a házasság bizonyítottan gyógyító erejű. Bizonyos rákfajtáknál különösen.

2011.09.12 14:25ma.hu

Házasnak lenni nemcsak azt jelenti, hogy az ember hivatalosan is összeköti életét a párjával, és ez boldoggá teszi - jó esetben hosszútávon.

Kutatók szerint a házas emberek, akiknek valóban érzelmi támaszt jelent a feleségük/férjük, sokkal inkább gyógyulnak ki a súlyos betegségekből, mint azok, akik nem házasok.

Egy, a Brigham Young University által végzett tanulmány szerint a vastagbélrákban szenvedőknél kimutatható a magasabb túlélési arány. A rákbetegségben szenvedő, házas férfiaknak és nőknek 14 százalékkal kisebb esélyük van meghalni a kór miatt, mint nem házas társaiknak.

A tanulmány, mely a Cancer Epidemiology című lapban jelent meg, és 127 ezer 753 beteg bevonásával készült, arra is rámutat, hogy a házas betegek esetében a betegség sokkal korábbi szakaszában diagnosztizálták a vastagbélrákot, mint azoknál, akik mellett nem állt egy házastárs.

Ennek magyarázata lehet, hogy a párok általában jobban figyelik egymást, észreveszik a változásokat, és könnyebben ráveszik a másikat, hogy orvoshoz forduljon.

Köztudott, hogy a férfiak például nagyon nem szívesen vesznek igénybe segítséget, ha lehet, inkább nem mennek el a doktorhoz. Ha azonban van mellettük egy nő, aki noszogatja őket, rászánják magukat, sok esetben megmentve ezzel az életüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.