A nem "elkényeztetett" nemzetek egészségesebbek?

Bebuktuk? Előbb kap szívrohamot, akinek tévéje és autója van

A tévével és autóval is rendelkező emberek sokkal inkább ki vannak téve annak, hogy szívrohamot kapnak - állapította meg egy új tanulmány. Csupán az a gond, hogy a fejlett országokban a legtöbb ember ilyen....

2012.01.12 16:55ma.hu

Azoknál az embereknél, akiknek van televíziója és autója is, magasabb a szívroham kockázata egy új tanulmány szerint. A fejlettekhez képest a fejlődő országokban élő embereknél ugyanakkor lényegesen kisebb a valószínűsége egy szívrohamnak, mivel ők munka közben aktívabbak és ez a szabadidejükben is jellemzőbb.

A tanulmány 29 ezer embert vett alapul 52 országból - köztük Afrikából, Ázsiából, Ausztráliából, Észak- és Dél-Amerikából, Európában és a Közel-Keletről.

Az European Heart Journal-ben megjelentett eredmények szerint korábban kevés tanulmány vizsgálta a fizikai aktivitást munka- és a szabadidőben, összefüggésben a szívroham rizikójával.

Az eredmények rámutattak, hogy az enyhe és közepes szintű fizikai aktivitás a munkában, valamint bármilyen szintű fizikai aktivitás a szabadidőben csökkenti a szívroham előfordulásának valószínűségét, függetlenül a hagyományos kockázati tényezőktől, mint például a kortól vagy a jövedelmi szinttől.

Az is kiderült, hogy a kemény fizikai munka nem véd a szívrohamtól. Az analízis szerint azok az emberek, akik kevés vagy közepes fizikai aktivitást mutattak a munka során, 22 és 11 százalékkal alacsonyabb esélyük volt a szívrohamra, azokkal szemben, akik szinte egyáltalán nem mozogtak munka közben.

Azokhoz képest pedig, akik kevés fizikai aktivitást végeztek szabadidejükben, az ennél kicsit több aktivitás is 13 százalékkal csökkentette a szívinfarktus veszélyét, a közepes mértékű aktivitást végzők esetében pedig 24 százalékkal csökkent a rizikó.

Az autóval és tévével is rendelkező embereknek 27 százalékkal nőtt az esélye a szívrohamra azokhoz viszonyítva, akiknek sem televíziójuk, sem kocsijuk nem volt. Érdekes, hogy az alacsony jövedelmű nemezeteknél az emberek magasabb százaléka végzett ülőmunkát és mutatott kevés fizikai aktivitást szabadidejében összehasonlítva a közepes- és magas jövedelemmel rendelkező nemzetekkel.

A kutatók szerint mindez magyarázható egyébként az oktatás-, és egyéb társadalmi-gazdasági tényezők közötti különbséggel, de az eltérések a kultúra- és a klíma különbségeit is tükrözik.

Kevésbé valószínű például, hogy egy trópusi éghajlaton élő ember a szabadidejében fizikailag igen aktív legyen, mint aki mérsékelt éghajlaton él. Mindenesetre minden embert arra kellene ösztönözni, hogy legalább egy közepes szintű testmozgást végezzen naponta, a szívroham megelőzése érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.