Még a szappanokkal is vigyázni kell

Ki hitte volna? 11 alattomos allergia-okozó a lakásban!

Okolhatjuk a gyomokat, fákat és füveket, ha prüszkölni, tüsszenteni, köhögni kezdünk, nemcsak a szokásos "gyanusítottak" válthatják ki a problémát.

2011.12.06 08:15ma.hu

Amikor ránktör az allergia, és vége-hossza nincs a tüsszögésnek, orrfújásnak, köhögésnek, hajlamosak vagyunk a növényekben keresni az okot, pedig nem csupán közöttük vannak a ludasok.

Számos háztartási cikk - gyertyák, vegyi anyagok, plüssállatok, fűszerek - ugyancsak okozhatja a tüneteket. Igen sok otthon van tele irritáló dolgokkal, amire az ember allergiás tünetekkel reagál.

Íme 11 alattomos gyanúsított, amelyekkel szembe kell néznünk:

- Citromok és lime-ok: a limonén nevű zamatos vegyület a citrusfélékben számos embert zavar, úgy, hogy nem is tud róla: könnyező szemeket, orrfújást okoz, még a bőrt is irritálhatja, ha hozzáérünk, megesszük, vagy megisszuk. A kiütéseket krémekkel kezelhetjük, de mindenekelőtt kerüljük a citrusfélék fogyasztását (vigyázzunk, mert benne van lehet salátaöntetekben, desszertekben, és tengeri herkentyűkhöz is adnak).

- Plüssállatok: a Teddy mackók mellett rengeteg féle plüssállat van, amelyben megtapad a por, elszaporodnak az atkák. Jelentős allergia-okozók. Ezekre a mikroszkopikus méretű atkákra a népesség 15 százaléka allergiás. Vegyük számításba a matracokat, párnákat, ágytakarókat is. Mossuk őket gyakran (jó meleg vízzel, 140 fokon) és alaposan szárítsuk meg! Az is megoldás, ha a plüssöket egy műanyagdobozban néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, mert az elpusztítja az aktákat.

- Gyertyák: az illóolajokra is lehetünk érzékenyek. Ezek azok, amelyek a gyertyát óceán-, méz-, tavaszi vagy bármilyen kellemes ilattúvá varázsolják. Ugyanakkor az orrüregben irritációt okozhatnak. Az allergiás embereknek fokozott az érzékenysége, ezért orrfolyást tapasztalhatnak és könnyezhet a szemük. Olyan számukra a gyertya, mintha cigarettafüstöt fújnának rájuk. Ha érzékenyek vagyunk, kerüljük a gyertyaégetést, ha azonban nagyon kedveljük őket, vásároljunk olyat, amelyben kevés összetevő van, és csak egyféle illatot adnak. Idővel azt is meg tudjuk állapítani, mely összetevő zavar bennünket.

- Parfümök: ugyancsak számos kémiai anyagot tartalmazhatnak, mely irritálja az embert. Amikor a bennük levő vegyületek illóolajjal keverednek, és a parfümöt a levegőbe permetezik, az érzékeny emberek szabályosan szenvednek. Jön a tüsszögés, köhögés, fejfájás.

Amennyiben a körülöttünk levők parfümje zavar minket, kedvesen megkérhetjük őket, hogy kevesebbet fújjanak magukra, illetve a saját szobánkat, irodarészünket próbáljuk illat-mentesen tartani. Olyan parfümöket használjunk, amelyek krém- vagy testápoló formában kaphatók és kevésbé irritálóak.

- Szappanok és mosószerek: ha úgy véljük, a tisztítószerekben a vegyi anyagok okoznak viszketést, íme a meglepetés: a legtöbb esetben nem ezekre vagyunk érzékenyek, hanem a parfüm adalékanyagra. És manapság szinte minden szappanban van ilyen. A bőr pedig irritációval válaszolhat. Ezen csak úgy lehet segíteni, ha adalékanyag-mentes, nem illatosított szappanokat vásárolunk. A ftalát-mentesség is fontos - ez a vegyület a szerkezet javítására szolgál.

- Szőnyegek: szeretjük őket, de az akták ugyanúgy jól érzik magukat bennük. Ha rendszeresen porszívózunk is, tele lehetnek velük. Ha érzékenyek vagyunk rájuk, jobb a faltól-falig szőnyeget szép fapadlóra cserélni és csak néhány kisebb szőnyeget elhelyezni rajta. Ezeket pedig gyakran ki tudjuk mosni. A páratartalomra is figyeljünk, a poratka ugyanis jól érzi magát, ha az magas. Maradjon 50 százalék alatt.

- Fűszerek: nagyon finom ízt adnak az ételeknek, ám sokan allergiásak rájuk. Általában a szúrós növények termései okoznak gondot - az érzékenyek az ilyen fűszerek hatására vagy csak kicsit szipognak, vagy izzadnak, viszkeznek, akár az ajkuk is bedagadhat. A legtöbb bajt a paprika, koriander, mák, bors, kapor, kömény, sáfrány okozza. Az érzékenyek kerüljék őket!

- Falfesték: sajnos még ez is okozhat allergiát. A szép sárgára vagy zöldre festett fal allergiás tüneteket válthat ki, különösen, ha olaj alapú a festék. Ezek ugyanis a száradás után is kibocsáthatnak magukból vegyi anyagokat. Tartsuk gyakran nyitva az ablakot a festés után 4 hétig. Ha lehetséges, latex- illetve vízbázisú festéket. De a szellőztetés ezekben az esetekben is érvényes.

- Sör és alkoholok: ritka, de a gabonára érzékenyek orrdugulást tapasztalhatnak a búza- vagy a tartósítószer miatt. A kukorica, árpa, rozs, de a gyümölcs aromák is okozhatnak allergiás tüneteket. Így a bor és a sör is. A vörös bor kevesebb tartósítószert tartalmaz, mint a fehér.

Válasszunk gabonamentes likőröket, mint például rum vagy tequila, és kerüljük az ízesített változatokat.

- A farmerek gombjai: a nikkelre allergiásak bőre nem fogja tűrni a farmereken található gombokat. Viszket, vörös, és olykor kiütések is tapasztalhatók. A megoldás egyszerű, a nikkel gombokat másmilyen anyagból készültre kell cseréltetni, vagy átlátszó körömlakkal bevonni.

- Karácsonyfa:
a penész gyorsan megjelenik a több napig a szobában álló karácsonyfán, még akkor is, ha gyorsan egy vödör vízbe tesszük. A láthatatlan penész gyorsan nő. Sok ember allergiás a penészspórákra. Vagy műfenyőt használjunk, vagy kérdezzük meg, mikor lett a fa kivágva - ha hetekkel ezelőtt, akkor már érett rajta a penész. Ne állítsuk vízbe és tartsuk olyan kevés ideig a szobában, amilyen keveset csak lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.