Fáj a szíve? A fogát ellenőrizte már?

Nyissa jó szélesre, jót tesz a szívének!

A fogorvos gyakori látogatása nemcsak azért jó, mert a fogaink hosszútávon rendben lesznek. A szívünk egészségéért is sokat teszünk - állítják kutatók.

2011.11.14 10:25ma.hu

Nem újdonság, hogy a fogak rendszeres tisztán tartása, ápolása nemcsak mindenkitől elvárandó, de betegségeket is megelőzünk vele.

Kutatók szerint még egy igen fontos előnye is van: megvédjük a szívünket. Akik megfelelően ápolják fogaikat, és legalább évente egyszer a fogorvosnál speciálisan is megtisztíttatják, közel negyedére csökkentik az esélyét annak, hogy szívrohamot kapjanak.

Sőt, 13 százalékkal kevesebb annak a valószínűsége is, hogy lecsap rájuk a stroke - azokkal szemben, akik szinte sosem járnak fogorvoshoz.

A kutatók évek óta tisztában vannak azzal, hogy a fogak és az íny állapota erősen köthető az egészségügyi problémákhoz.

A nem megfelelő fogmosás hatására olyan lepedék keletkezik, amely ínygyulladást, ínybetegséget okoz, a baktériumok pedig bekerülnek a véráramba, az érfalak begyulladhatnak - ez pedig szívrohamhoz és stroke-hoz is vezethet.

A baktériumok a felhalmozódott zsírlerakódásokhoz is hozzájárulhatnak: ennek ugyancsak szívprobléma lehet a vége.

Taiwani kutatók közel 100 ezer embert vizsgáltak 7 éven keresztül: milyen gyakran jártak fogorvosnál. "A szívbetegségekkel és a stroke-kal szembeni védelem sokkal nagyobb volt azonál, akik legalább egyszer egy évben elmentek az orvoshoz"- mondta el Emily Chen vezető kutató.

Natasha Stewart
hozzátette: az régóta köztudott, hogy a rossz szájhigiénia köthető a szívproblémákhoz, de a gondokat fokozza a dohányzás és a nem megfelelő étrend is.

Ezért ajánlatos annak is utánézni, mennyire táplálkozunk egészségesen. Ha biztosra akarunk menni, tegyük le a cigit és fizikai aktivitásunkra is fordítsunk nagyobb figyelmet!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.