Először izgató lehet - majd bosszantóvá válik...

Idegesítő szex-szomnia: a te párod is matat éjjel?

A dolog egy kis simogatással kezdődik - majd lassacskán a pasi keze van mindenhol. Egy nyögés, majd megint egy. Kezd a probléma bosszantóvá válni. És a legjobb: a férfi semmiről sem tud...

2011.10.29 09:00ma.hu

A fent vázolt jelenet egy páros ágyában zajlik - csaknem minden éjszaka. A férfi közeledne a nőhöz, próbálkozik, dörgölőzik - emiatt a nő többször is felébred, bosszankodik, és persze másnap eséllyel kialvatlan. A lényeg azonban kimaradt: a pasi nem tud róla, hogy éjnek évadján "zaklatja" a párját, mert mindezt alvás közben teszi...

Ha kérdőre vonják reggel, üres tekintettel néz, nem érti, miről van szó. Sőt, zavarban érzi magát, mert azonnal látja a szerelme tekintetén, hogy éjjel megint "garázdálkodott".

A probléma neve szexszomnia - s bár az emberek egy része nevet rajta, azok számára, akik küzdenek vele, nem ennyire vicces. Nem tekinthető normális viselkedésnek, akkor sem, ha a fiatal pár csupán pár hónapja lakik együtt, vagy rövid ideje házasodott.

A szexszomnia következtében a férfi képes teljes aktust végigcsinálni, miközben alszik, és másnap reggel nem fog emlékezni semmire. Az viszont előfordul, hogy felébred hirtelen, és rácsodálkozik, hogy mit művel. A nő kezdetben élvezheti a "nagy érdeklődést", de ahogy az idő halad előre, egyre zavaróbbnak találhatja.

Különösen, ha alvása rovására megy a dolog. Tudja, hogy reggel korán kell kelnie, fontos tárgyalása lesz, hosszú napja, tele teendőkkel, amihez igencsak kellene a pihenés.

A szexszomniáról először a kilencvenes években kezdtek beszélni a szakemberek, de 2003-ban jelent meg róla először egy cikk a kanadai The Canadian Journal of Psychiatry-ban. Itt még úgy írtak róla, mint paraszomniáról, amely egyéb nem kívánatos cselekedeteket okoz, például alvajárást, alvás közbeni beszédet, fogcsikorgatást.

A szexszomnia irányította viselkedés általában az elalvást követő néhány órában jelentkezik, vagyis a mély alvásban. Csak a felnőttek képesek egy álom hatására szexuális izgalomba jönni, vagy csupán attól "beindulni", hogy hozzáérnek a másik bőréhez.

Az agy azon része, amely a gondolkodásért, tervezésért felelős, ilyenkor kikapcsol. Amelyik azonban az olyan automatikus cselekedeteket irányítja, mint az evés vagy a szex, akkor is "dolgozik". Az ember gátlások nélkül cselekszik.

Nagy-Britanniában a felnőttek mindössze 4 százaléka tapasztal ilyesmit élete során. A probléma általában akkor jelentkezik, ha a páros két tagja osztozik az ágyon. Stressz hatására gyakrabban előfordul.

A szexszomniások jellemzően korábban alvajárók, álmukban beszélők voltak. Sokkal inkább érinti a férfiakat, mint a nőket. Extrém esetekben a szexszomniát kezelni kell - enyhe nyugtató is segíthet elalvás előtt, és mindent meg kell tenni a minőségi alvásért.

Így például figyelni kell rá, hogy elég sötét legyen a szobában, ne legyenek zavaró zajok, fényhatások.

Ne fogyasszunk koffeint délután 4 óra után, és alkoholt se, mielőtt ágyba fekszünk. Terápia és antidepresszáns is szóba jöhet, de csak ha az előbbi módszerek nem segítenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.