Vigyázat! Nemcsak felnőttek betegsége!

Már a kövér gyerek is magas vérnyomással küzd

Tévedés, hogy csak felnőtteknél fordul elő. A magas vérnyomás a gyermekeket is érintheti - amint túlsúlyosabbak lesznek a kelleténél, ennek fennáll a veszélye.

2011.10.06 14:25ma.hu

A gyermekek túlsúlyosságát a testtömegindex (BMI) alapján állapítják meg. Ez egy egyszerű arány, a testsúly és a magasság között. Lehetséges, hogy a külső kezdetben annyira nem foglalkoztatja a csemetét - és a szülőt, aki abban bízik, hogy a gyerek azt majd "kinövi" -, ám egy új tanulmány szerint a kiskorúak esetében is azonnal nő a magas vérnyomás kockázata, amint átlépik azt a bizonyos határt: a testsúly a magassághoz képest nem megfelelő.

A tanulmányban vizsgált, túlsúlyos vagy elhízott gyermekek 14 százalékának magas volt a vérnyomása, vagy az ezt közvetlenül megelőző állapot volt rá jellemző, összehasonlítva őket a normál súlyúakkal, akiknél a rizikó csupán 5 százalék volt.

Ha valakinek túlsúlyos a gyermeke, a magas vérnyomás esélye drámaian megnő. Ám ha képes csak egy kicsit is csökkenteni a testtömegindexet, javulás tapasztalható a magas vérnyomás terén.

Az összefüggés a magas vérnyomás és a túlsúly között a gyermekek és a felnőttek esetében is egyértelműen kimutatható, ez a tanulmány azonban arra is rávilágít, hogyan változik a vérnyomás a test méretével.

Mindenesetre meglepő a magas vérnyomás rizikójának látványos emelkedése: korábban az a vélekedés terjedt el, hogy a gyermekek esetében viszonylag ártalmatlan a túlsúly, ezt azonban a tanulmány megcáfolta. A túlsúllyal járó problémák - így a szív megnagyobbodása, a vérerek merevsége, megváltozott mentális funkciók - ugyanis már gyermekkorban elkezdődhetnek.

A vizsgálatban részt vett gyermekek 4-17 évesek voltak, 1111 gyermek bevonásával készült a tanulmány az amerikai Indianapolisban. A kutatók 4 éven át követték állapotuk alakulását és évente kétszer mérték meg a vérnyomásukat és a testtömegindexüket.

A magas vérnyomás kockázatának emelkedése 85 százalékuknál látható volt, minden csoportban: a fiúknál és a lányoknál, a fehér és a fekete bőrű gyermekeknél. A tanulmány a Hypertension című lapban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.