Ha már volt a családban mellrákos...

Mekkora egy nő kockázata az emlődaganatra?

Lengyel kutatók szerint a CHEK2 jelű gén mutációjának vizsgálata segíthet meghatározni, mekkora esélye van egy nőnek az emlődaganat kifejlődésére, ha családjában előfordult már a betegség.

2011.08.30 16:43MTI

A Cezary Cybulski által vezetett kutatócsoport becslése szerint a CHEK2 gén mutáns változatát hordozó nőknél 34 százalék lehet a mellrák kialakulásának kockázata, ha anyjuknál vagy lánytestvérüknél már jelentkezett a betegség.

Amerikai szakértők a tanulmánnyal kapcsolatban ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az eredmény nem alkalmazható egyforma pontossággal a világ különböző országaiban.

Azokat a nőket, akiknek családjában előfordult már emlődaganat, arra biztatják az orvosok, hogy vegyenek részt genetikai szűrésen, amely során a BRCA1 és BRCA2 gének mutációját keresik.

Cybulski a Journal of Clinical Oncology című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban azt javasolja, hogy a CHEK2 gén mutációját is vizsgálják meg a magas kockázatúnak számító nőknél.

A lengyel kutatók mintegy 7500 olyan emlőrákos nő génjeit tesztelték, akiknél nem volt jelen a BRCA1 gén mutáns változata. Megállapították, hogy a nők 3 százaléka a CHEK2 gén egy adott mutációját hordozza.

Becslésük szerint a CHEK2 gén mutáns változatának jelenléte mellett 20 százalék egy nő mellrákkockázata, ha pedig az érintett anyja vagy lánytestvére emlőrákos beteg, akkor ez a valószínűség 34 százalékra növekszik.

Abban az esetben, ha a másodfokú rokonok között is előfordult mellrákos páciens, a kockázat 44 százalék lehet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.