Miért is ne próbálnánk ki?

Ártani nem árt: 9 természetes ötlet az arthritis psoriatica ellen!

Kevesen figyelnek fel, amikor az arthritis psoriatica természetes úton történő gyógyításáról van szó - mert kevés tanulmány születik ezzel kapcsolatban. Pedig ezek a módszerek igen hatásosak lehetnek.

2011.08.15 14:40ma.hu

Bizonyított, hogy a hagyományos módszerek, melyekkel a sokak életét megnehezítő arthritis psoriaticát kezelik, lassítják, feltartóztatják, késleltetik a betegség rongáló hatását. Az alternatív terápiákat illetően azonban nemigen vannak ilyen tanulmányok.

Pedig számos módszer és vitamin megkönnyítheti az arthritis psoriatica tüneteit, a károsodás megelőzése ugyanakkor nincs kimutatva - mondta el Guy Fiocco, a Bryan-i Texas A&M Health Science Center professzora.

Íme 9 lehetőség a betegség orvoslására, amely kiegészítheti a hagyományos kezelést.

- A halolaj csökkenti a fehérjéket, amelyek némileg szerepet játszanak a gyulladásban. Dr. Fiocco szerint a sok halolajat fogyasztó eszkimóknál például megfigyelhető, hogy sokkal kevésbé jellemző rájuk a reumás arthritis és az arthritis psoriatica kialakulása is. A genetika is benne van persze ebben, de lehetséges, hogy a halolaj fokozott fogyasztása segítséget jelent!

- Akupunktúra: az arthritis szinte minden formáját próbálták már kezelni vele. Bizonyítottan ez sem segít az arthritis psoriatica esetén, de vannak emberek, akik állítják: fájdalmukat csökkentette az akupunktúra. A legjobb eredményeket a térd arthritis esetében érték el. Érdemes tehát megpróbálni.

- Kurkuma. A gyömbér családjába tartozó fűszernövény enyhítheti az arthritis psoriatica tüneteit. Úgy tűnik, használata csökkenti a gyulladást okozó fehérjék hatását. Ugyanakkor nehéz felmérni az eredményt. Sok ember kipróbálja, és azért nem folytatja hosszútávon az alkalmazását, mert nem tapasztalt rövid idő alatt elég nagy eredményt.

- A szalicin tartalmú fűzfakéreg legismertebb rokonvegyülete az acetilszalicilsav, amelyből egyébként az aszpirint csinálják. Egy 2001-es tanulmány szerint a fűzfakéregből készült esszencia egyenértékű 240 milligramm szalicinnal naponta, melynek nagyobb szerepe volt a fájdalom csökkentésében, mint a placebónak a 78, osteoarthritis-ben szenvedő beteg esetében.

- A D vitamin-hiány igen gyakori az arthritis psoriaticában szenvedő betegeknél, máig nem tudni, pontosan miért. Egy tanulmány szerint 10 beteg közül 7 javulást érzett ízületi fájdalmában, ha D-vitamint kapott. Jobban érezték magukat, mint azok, akik placebót szedtek. Persze ahhoz is több kutatás kellene, hogy bebizonyosodjon: valóban ennyire jó hatással van a D-vitamin.

- K-vitamin: a zöldségekben, spenótban, brokkoliban, olívaolajban, a fodorkelben, a repcében is megtalálható vitamin fontos az ízületek egészségéhez.

Egy tanulmány szerint az alacsony K-vitamin szint kapcsolatba hozható az arthritis gyakoriságával. Hogy valóban segít-e az osteoarthritisben és az arthritis psoriaticában szenvedőkön, még bizonyításra vár: ártani nem árt viszont, ha többet eszünk a fent említett zöldségekből!

- L-karnitin: az egészséges emberek szervezete általában magától előállítja, nem tekinthető vitaminnak. Hidroxi-aminosav, ami fehérjékben nem fordul elő. A megfelelő L-karnitin képzéshez sok vitamin és ásványi anyag szükséges. Vas, C-vitamin, B12, niacin, magnézium például. Az L-karnitin használata egyébként szintén a térd arthritis esetében tűnt hatékonynak.

- B 12 vitamin: ahogyan a D-vitaminnál, a B12-nél is kiderült már, hogy akinél ennek igen alacsony a szintje, jellemzőbb rá az arthritis. Hatékony módszer lehet. B12 vitamint a joghurtban, a reggeli gabonapehelyben, a kagylóban, a pisztrángban is találunk.

- A tradícionális kínai gyógyászatot is segítségül hívhatjuk. A kínaiak által alkalmazott, természetes gyógynövények több embernél is javulást mutattak. A Tripterygium wilfordii gyógynövényből készült kivonat például, mely gyulladáscsökkentő hatású. Dr. Fiocco azonban hozzáteszi: hatásuk nem volt annyira lenyűgöző.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.