ízületi gyulladással társulhat a bőrbetegség

Amikor a pszoriázis még fáj is

A kellemetlen bőrbetegséghez ízületi gyulladás is társulhat: ez a pszoriázis arthritis - a betegnek fáj a csuklója, a bokája, de egyéb tünetei is vannak a problémának.

2011.06.08 10:55ma.hu

A pszoriázisos beteg olykor nemcsak a hámló, vörös bőrkiütések miatt szenved. Az Arthritis psoriatica a bőrproblémához kapcsolódó ízületi gyulladás.

A bőrön vagy körmökön jelentkező pszoriázis sok izületi gyulladással is párosul, a betegség maga több szervrendszert is érint. A pszoriázisosok nagyjából 10 százalékánál fordul elő ízületi gyulladás is. Ha a családban már előfordult, akkor nagy eséllyel alakul ki a fiatalabb generáció tagjainál is. A krónikus betegség a reumás artritiszre emlékeztet.

Nagyon fontos, hogy a diagnózist időben felállítsák, mert akkor idejekorán el lehet kezdeni a kezelést. Mivel több tünet emlékeztet másmilyen arthritis típusokra, könnyen félrediagnosztizálhatják a beteget. Különösen, ha a tünetek nem túl súlyosak.

Fotó: healthcounter.com

Íme az arthritis psoriatica tünetei:

A betegség bármilyen életkorban kialakulhat, a gyerekeknél is. De leggyakrabban a 30 és 50 év közötti nőket érinti. A bőr pikkelyes, vörös, hámló. Ez időnként kevésbé látványos.

Azoknál, akiknél ízületi gyulladás is kialakul, a pszoriázis tünetei már 5-10 évvel korábban megvoltak. Néhány esetben azonban az arthritis jelentkezik elsőként. Az Arthritis psoriatic-ban szenvedők erős ízületi fájdalmat, merevséget tapasztalnak. Érintésre bevörösödnek és melegséget érzünk. Reggelente különösen értékelhető a merevség.

A problémát gyakran diagnosztizálják reumatoid arthritis-ként. A fájdalom csillapodik, majd később újra előjön. A tünetek lehetnek erősebbek vagy gyengébbek. Az Arthritis psoriatica gyógyíthatatlan, de kezelhető. Erre szükség is van, mert sajnos a gyulladás járhat azzal, hogy az ízület elmerevedik és csontpusztulás jön létre.

Fotó: Photokeusa

A probléma érintheti a térdet, bokát, ujjbegyeket. A fájdalom asszimetrikus, fájhat az egyik térd, míg a másiknak semmi baja. A különbség a reumatoid arthritis-szel szemben, hogy abban az esetben a fájdalom leggyakrabban szimmetrikus.

A duzzadt ujjak szintén jelezhetik az Arthritis psoriatica-t. A páciensek 40 százalékánál tapasztalható. Ez a tünet határozottan segíthet az orvosnak abban, hogy helyesen diagnosztizálja a betegséget, mivel az arthritis más típusainál nem jellemző. A duzzanat a gyulladás következménye.

Az Arthritis psoriatica fájdalmat és dagadást okozhat a lábon is, az ízületek felett. Sajnos ezt is gyakran reumatoid arthritis-nek vélik. Az Arthritis psoriatica sokszor a nagy lábujjnál okoz ízületi fájdalmat.

Az ujjakon is látványos jele lehet a betegségnek: a kéz- és a láb körmei elszíneződhetnek, gödrösödnek, rapacsossá válnak, sőt akár le is eshetnek. A páciensek 5 százaléka tapasztal ilyet, gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél.

Az ujjak el is deformálódhatnak: egy-egy ujj más formát vesz fel, mint a többi, ezzel kilóg az ujjak normál vonalából, ezt ugyancsak a betegek 5 százaléka tapasztalja.

Az Arthritis psoriatica-ban szenvedők olykor hátfájdalmakat is éreznek. A fájdalmat a nyakat, gerincet és medencét érintő gyulladás és merevség okozza.

Sőt, a szemgyulladás is lehet az Arthritis psoriatica következménye: foltos, elmosódott látást okoz. A szem vörös, fáj és érzékeny lehet a fényre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.