Sok mindent elfelejtenek a házasságban élők...

Házasok, figyelem! 6 módszer, hogy ne rontsuk el a frigyünket!

Van még valami, amit nem tudunk a házasságról, ha benne élünk? Talán úgy véljük, nekünk nem lehet újat mondani. Pedig lehetséges, hogy épp úgy elkövetünk hibákat, mint bárki más...

2011.08.11 14:40ma.hu

Előszöris, sok házasságban nem jellemző, hogy a házastársak mindent megbeszélnek egymással.

Talán csak az elején, ám ha valami probléma üti fel a fejét, sok esetben hallgatás lesz a megvitatása helyett. Ne várjuk, hogy változás történik, ha nem beszélünk a gondokról.

Továbbá, ha nem tudatjuk a másikkal, mit szeretnénk, hogyan gondolkodunk dolgokról, ő "vakon" próbálkozik a kedvünkre tenni. Egy idő után érezni fogja, hogy valami nem stimmel.

Egyszóval, házasodni könnyű, házasnak maradni nehéz.
Íme néhány tipp, hogy mit ne tegyünk, ha a frigyet minél hosszabb ideig meg akarjuk tartani.

1. Túlzott alkalmazkodás

Számos feleség követi el azt a hibát, hogy túlságosan feladja saját kedvteléseit, vágyait, és gyakorlatilag a férj "tartozékává" válik, ahelyett, hogy egyenrangú félként tekintene magára. Teljesen aláveti magát, minden a férjéről szól.

Ez sokkal jellemzőbb a hölgyekre, mint a férfiakra. Olykor azt is gondolják, hogy valóban le is kell mondaniuk a saját vágyaikról. Attól félnek, hogy kényelmetlenség vagy vita lenne belőle, ha a férjük tudná, mit is szeretnének.

Ne feledjük azonban, hogy a tehetetlenség érzése, valamint az, hogy a feleség nem valósította meg önmagát (már aki erre vágyik), előbb-utóbb haragot szül.

Azt sem célszerű hagyni, hogy mindent a feleség csináljon otthon, a férj pedig egyáltalán ne vegye ki a részét a háztartási teendőkből, mert ez a helyzet hasonlóan rosszul végződhet.

2. Az elvárások nem tisztázása

Azok a párok, akik mindent megbeszélnek, tisztázzák elvárásaikat és hozzáállásukat, legyen szó akár a gyermeknevelésről, akár a szabadidő eltöltéséről, akár az anyagiakról, sokkal hatékonyabbak a problémamegoldásban és hosszútávon működőképes a kapcsolatuk.

Sokan azért mulasztják el az elvárások tisztázását, mert otthon is ezt látták, nincsenek hozzászokva, és úgy gondolják: ha a szüleiknél ez működött, akkor náluk is fog. Ám ez sajnos nem így van.

Számos feleség gondolja úgy, hogy ha vannak is gondok, majd a baba érkezése megoldja azokat. Csakhogy a gyermek születése sok esetben inkábby mélypontot jelent a házasságban, hiszen megváltozik minden és az új helyzetet is tudni kell kezelni.

3. Hangnem

Sok esetben alábecsüljük a hangnem fontosságát, amelyben beszélünk egymással. Tulajdonképpen még a legártatlanabb mondatnak is negatív éle lesz, ha nem a megfelelő a hangnem. Mindenképp beszélni kell róla, ha zavar bennünket a házastársunk hangneme.

Nem jó ötlet azonban csak a fejéhez vágni, hogy ez a helyzet, kínáljuk mindjárt megoldást is. Például "sokkal jobban esne, ha ezt meg ezt így mondanád". Úgy sokkal kíméletesebb....

4. "Meghallotta egyáltalán?"

Ha úgy érezzük, süket fülekre találnak a szavaink, át kell gondolnunk, nincs-e valami gond a kommunikációnkkal. Megfelelően adjuk-e át, amit el szeretnénk mondani.

Sok nő tapasztalja, hogy valamit számtalanszor elmondott, mégsincs a szavainkat hatása, sőt, a férfi ezt nyaggatásnak veszi, és sokszor nem is tud rá megfelelően reagálni.

Pedig lehetséges, hogy csak eltérő kettejük kommunikációjának típusa,
és a gondot könnyen meg lehetne oldani, ha komolyan elbeszélgetnének erről.

5. A szex a lista aljára kerül

Sok nő követi el azt a hibát, hogy hagyja: a szex kullogjon csak a fontossági sorrend végén. Ez komoly hiba, mert az egészséges, rendszeres szexuális életnek nagy szerepe van a házasság egybentartásában, sőt, a pozitív kisugárzásban is.

Erre pedig nemcsak a házastársaknak, hanem a gyerekeknek is nagy szükségük van! Ha úgy érezzük, nincs idő a szexre, akkor csináljunk rá.

Kell lennie megoldásnak, különben lemondhatunk a jó házasságról. Az sem mellékes, hogy ápoljuk, csinosítsuk magunkat megfelelően, ahogyan korábban - ha ugyanis elégedetlenek vagyunk a testképünkkel, az igen rossz hatással van a szexre és nagy szerepet játszik annak hanyagolásában is.

6. A "babusgatás" elfelejtése

Számos házaspár felejti el idővel ugyanúgy szeretgetni, babusgatni a párját, mint a házasság vagy a kapcsolat kezdetén.

Pedig egy-egy kedves mosoly, szemkontaktus, ölelés, egy puszi is nagyon sokat jelent, amellyel éreztetjük a másikkal, hogy szeretjük és fontos a közelsége számunkra. Egész napra jobb kedvre deríthetjük a másikat, pozitív energiával töltjük fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.