A malária terjedését akadályoznának meg velük

Bevetnék a spermium nélküli szúnyogokat

Brit kutatók szerint meg lehetne előzni a malária terjedését, illetve csökkenti a nagyobb járvány kitörésének esélyét genetikailag módosított, spermium nélküli szúnyogok kieresztésével.

2011.08.09 16:12MTI

Az Imperial College London munkatársai génmódosítással sterilizáltak hím szúnyogokat úgy, hogy működésképtelenné tették a spermiumok termeléséhez szükséges egyik gént.

Egy tanulmányban azt is megvizsgálták, miként viselkednek a nőstény szúnyogok a terméketlen hímekkel, és úgy találták, hogy azok nem tudták megállapítani, melyik potenciális partnerük a termékeny és melyik a spermium nélküli.

A malária parazitája az egyik emberről a másikra az Anopheles szúnyogfajok nőstényének közvetítésével jut át a fertőzött vérrel.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente akár 300 millió maláriás eset van világszerte, 2009-ben 781 ezren haltak meg miatta, főként afrikai gyerekek. A halálesetek 90 százaléka történik Afrikában, ennek 92 százaléka 5 év alatti gyereket érint.

A malária úgy terjed, hogy miután a fertőzött ember vére a szúnyogba kerül, az egy másik embert megcsípve a nyálában adja át a betegség parazitáját. A paraziták a frissen megfertőzött ember májában maradnak néhány hétig, majd a véráramba jutnak, ahol megfertőzik a vörösvérsejteket, és tovább szaporodnak.

A mostani kísérletekben Anopheles gambiae szúnyogfajjal dolgoztak. A terméketlen hímmel való párosodás után a nőstény szúnyogok nem érzékelték a spermiumok, illetve a megtermékenyítés hiányát, amit az bizonyít, hogy nem kerestek másik hímet, nem kíséreltek meg újabb párzást, a szaporodási lánc tehát megszakadt.

Flaminia Catteruccia kutatásvezető és csoportja tanulmányát az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben tette közzé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.