130 ember ellen indult büntetőeljárás

Vihar a szerbiai melegfelvonulás után

Több mint 130 ember ellen indult büntetőeljárás Szerbiában a hét végi belgrádi melegfelvonulás elleni erőszakos megmozdulások nyomán - jelentette kedden a B92 független belgrádi rádió.

2010.10.12 16:13MTI

Még tart a gyanúsítottak azonosítása és őrizetbe vétele. A vád az esetek túlnyomó többségében garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak. Az eljárás alá vont fiatalok között van az Obraz (Becsület) nevű szélsőjobboldali szervezet vezetője, Mladen Obradovic is, aki a hatóságok szerint "levezényelte" a randalírozást.

Vasárnap délután Belgrád központjában nagyjából 6 ezer huligán tört-zúzott, és összecsapott a rendőrséggel.

Az ürügyet a melegek - egyébként zökkenőmentesen lezajlott - felvonulása szolgáltatta. A randalírozás, amelyet Boris Tadic szerb elnök is elítélt - becslések szerint egymillió eurós anyagi kárt okozott.

Rohamrendőrökkel csapnak össze a hatóságok által engedélyezett melegfelvonulás elleni tüntetés résztvevői Belgrádban 2010. október 10-én. (fotó: MTI)


Kedden - Hillary Clinton külügyminiszter belgrádi látogatása mellett - ez a téma uralta a szerbiai nyilvánosságot; a lapok is részletesen taglalták, és a szerb parlamentben is szóba került.

A liberálisok szerint szervezett volt a vasárnapi belgrádi rendbontás. Nem lehet kizárni, hogy politikai pártok állnak az Obraz mögött. A liberális párt elnöke azt tudakolta Mirko Cvetkovic kormányfőtől, vajon ki állta a vidéki fiatalok Belgrádba utaztatásának költségét.

A nacionalisták ugyanakkor arról beszélnek, nem értik, miért nem fújták le a melegfelvonulást, hiszen, mint mondják, előre lehetett tudni, hogy a rendezvényt erőszak fogja kísérni.

A Szerbiai Demokrata Párt (DSS) képviselője azt kérdezte a miniszterelnöktől, igaz-e, hogy a szerb nemzetbiztonsági szolgálatok előzetes értékelése az volt, hogy a melegfelvonulás megtartása "zavargásokhoz és vérontáshoz" vezet majd Belgrádban, és ha így volt, a kormány miért ragaszkodott mégis annyira a rendezvényhez.

A szerb társadalom még kelet-európai összehasonlításban is különösen elutasító a melegekkel szemben, egy felmérés szerint minden ötödik ember egyetért a homoszexuálisokkal szembeni fizikai erőszakkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.