Sólyom júliusban támadott

Orbán Viktor Juhász Miklóst jelölte a versenyhivatal elnökének

Orbán Viktor miniszterelnök Juhász Miklóst jelölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének.

2010.08.05 17:46MTI

A hatályos törvény alapján a GVH elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki - közölte a miniszterelnök sajtóstábja csütörtökön az MTI-vel.

Nagy Zoltán jelenlegi elnök megbízatása november elsején lejár. Az új parlament július elején módosította a versenytörvényt. Nem változott az a szabály, hogy a GVH elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A két elnökhelyettes személyére pedig az elnök tesz javaslatot a miniszterelnöknek, akinek az egyetértése esetén a köztársasági elnök kinevezi az elnökhelyetteseket. Az elnök és az elnökhelyettesek kinevezése 6 évre szólt a régi előírás szerint, ez úgy módosult, hogy az elnök továbbra is 6 évre kap megbízást, de az elnökhelyettesek megbízatása az elnök kinevezési időtartamára szól. Új eleme a törvénynek az, hogy mind az elnököt, mind a két elnökhelyettest a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök felmenti a tisztsége alól. Kikerült a versenytörvényből két korábbi szabály.

Az egyik szerint a Gazdasági Versenyhivatal elnökét, elnökhelyettesét az elődje megbízatásának lejártát megelőző három hónapon belül meg kell nevezni, valamint a kinevezéséhez szükséges folyamatot az előző kinevezés lejárta előtt egy hónappal be kell fejezni.

A másik hatályon kívül helyezett szabály pedig így szól: a GVH elnökének, valamint elnökhelyetteseinek az e törvény hatálybalépésekor fennálló, határozott időre szóló kinevezését a törvény hatálybalépése nem érinti.

Az új kinevezési, illetve felmentési szabályokat Sólyom László köztársasági elnök még júliusban megtámadta az Alkotmánybíróságnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.