Erős felhatalmazással kezdhet Orbán

Újabb csúcsra tör a Fidesz-KDNP?

A kormányrudat átvevő Fidesz-KDNP a választásokon elért és kétharmados parlamenti többséget biztosító társadalmi támogatottságát májusban tovább növelte. Méréseink szerint Orbán Viktor, új miniszterelnök népszerűsége a jelenleg mérténél még sosem volt magasabb

2010.05.28 16:12Századvég

Újabb csúcsra tör a Fidesz-KDNP?

Az áprilisi parlamenti választások első fordulójában a Fidesz-KDNP közös listájára a választópolgárok közel 53 százaléka voksolt. Nagyjából egy hónappal a választások után az embereknek már 63 százaléka támogatná a pártszövetséget. A növekvő szimpátia egyfelől az ilyenkor tapasztalt győzteshez húzással magyarázható, másrészt jelzi, hogy a kormányzati pozícióba került Fidesz-KDNP tervei, megvalósításra váró intézkedései találkoznak a szélesebb választói elvárásokkal.

A biztos szavazó  pártválasztók körében az MSZP támogatottsága 16, a Jobbiké 11 százalék.  Az LMP ebben a körben 8 százalékon áll. A számokat a választási eredményekkel összevetve úgy tűnik: az ellenzéki pártok közül egyedül az LMP tudta saját szavazótáborát stabilizálni. Az MSZP és a Jobbik mind az általunk korábban mért, mind a választásokon ténylegesen elért eredményekhez képest támogatás-vesztést volt kénytelen elkönyvelni.

A Fidesz-KDNP és az ellenzéki pozícióba szorult MSZP közötti támogatottságbeli különbség az elmúlt hónapban így négyszeresére nőtt. A kérdezettek nagytöbbsége az MSZP-ről (72%) és a Jobbikról is (61%) negatív véleménnyel van.

A politikai erők támogatottságában beálló változásokat az összes megkérdezett körében mért eredmények is plasztikusan írják le. Ezen a bázison a Fidesz-KDNP-re a megkérdezettek 45, az MSZP-re 13, a Jobbikra 8, az LMP-re 7 százaléka szavazna. Az április közvélemény-kutatási eredményeinkhez képest – a  Fidesz-KDNP mellett – kizárólag az LMP tudta növelni szimpatizánsainak körét.

A Fidesz-KDNP győzelme az általános közhangulat vonatkozásában is változást hozott. A kérdezettek 63 százaléka elégedett a választások eredményével. Hosszú évek után az ország jövőjével kapcsolatban bizakodók száma felzárkózott a pesszimistákéhoz, korábban minden esetben ez utóbbi csoport tagjai voltak túlsúlyban. 

Még népszerűbb Orbán Viktor

Vizsgálatunkban az új miniszterelnök személyével kapcsolatos véleményeket is nagyító alá vettük. Kutatásunkból kitűnik, hogy Orbán Viktor második ciklusának kezdetére sosem látott népszerűségnek örvend. A választópolgárok majd kétharmadának kedvező véleménye van Orbán Viktorról (63%), míg Mesterházy Attilát (20%) vagy Vona Gábort (18%) csak a megkérdezettek egyötöde ítéli meg pozitívan.

A választópolgárok 83 százaléka szerint a leendő kormányfő készen áll az ország vezetésére. Az emberek úgy látják, az új miniszterelnök okos (77%) és erős vezető (81%), aki törődik az emberekkel (68%), és aki szemben áll a Jobbikkal (51%). Azok, akik Orbánt bosszúállónak (22%) vagy diktátornak gondolják (17%) egyértelműen kisebbségben vannak.

Az emberek többsége, 59 százaléka úgy véli, Orbán előbbre sorolja az ország érdekeit sajátjánál, 27 százalékuk szerint az új miniszterelnök erre nem képes; 14 százaléknyian pedig most még nem tudtak vagy nem akartak erről a kérdésről véleményt formálni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.