Ami nem öl meg, az csak megerősíthet...

Kismamák a halál torkában, lesből támad a H1N1

A H1N1-vírus körüli hisztéria egyre jobban fokozódik. Többen meghaltak az új influenzavírus miatt Magyarországon, Európában meg több százan. Köztük kismamák is, a magzatukkal együtt. A kérdés továbbra is adott: oltassunk vagy sem?

2009.12.04 11:10ma.hu

Az ÁNTSZ tisztifőorvosa szerint felelőtlen az a kismama, aki nem oltatja be magát a H1N1- elleni vakcinával. Merthogy az egész ártalmatlan mind az anyára, mind pedig a magzatra nézve. Az elmúlt napokban kismamák haltak meg az új vírus következtében- szándékosan nem számszerűsítem a halottak számát. Dr. Czeizel Endre közismert genetikus szerint is oltassák be magukat a terhesek , ez nem lehet kérdés.

De mit mond a gyakorlat?

Kismama ismerősöm segítségével teszteltem a különböző orvosok véleményét a vakcinával kapcsolatban. Eszerint a kismama nőgyógyásza egyenesen felháborodott, amikor a várandós feltette neki az oltassak vagy sem kérdést. A válasz egy kategorikus nem, ne oltasson volt. Ezután következett a kismama háziorvosa, aki egyenesen megtagadta az oltás beadását. A védőnő viszont ajánlotta, ahogyan a leendő gyermekorvos is. Vagyis ha nagy nehezen rávette magát az oltásra, akkor sem megy zökkenőmentesen a beadása.

Vannak ugyan az ország különböző pontjain létesült oltópontok, de ott nem oltják be a terheseket sem a kisgyerekeket. Ennek egyszerű gazdasági oka van: aki oda betér, fizetés ellenében (maximum 3000 Ft) kapja meg a vakcinát, a terhesek viszont térítésmentesen vehetik igénybe.

Mi lehet az oka a nagy ellenállásnak egyes orvosok részéről? Jöjjön hát egy névtelen szakvélemény: az oltást, mielőtt piacra dobták nem tesztelték várandós nőkön. Vagyis a kipróbálása eleve orosz rulett, élesben megy most a tesztelés. Túl hamar került ki a piacra a vakcina, nem ismertek a tényleges mellékhatások. Várandós nőknél jobb, ha bele sem gondolunk.

Ősz elején az ország jó része zsigerből utasította vissza az oltást ilyen-olyan okokat felsorolva, amelyek között igen érdekes dolgok is felmerültek. Jöjjön hát lerágott csontként a chipet akarnak belénk ültetni, a túlszaporodott népességet próbálják meg ily módon megnyirbálni, hogyan keletkezhetett ez a vírus (állítólag laboratóriumban állították elő) meg a legkézenfekvőbb: a gazdasági világválság miatt így próbálnak megtollasodni az amúgy sem szegény gyógyszervállalatok.

Székely Tamás szerint Magyarországon 1,5 millió ember oltotta be magát Magyarországon, ez kiugróan magas szám az Unióhoz képest.  A H1N1-elleni oltás a mai napig megosztja úgy az orvosokat, mindez pedig a potenciális betegeket. Amíg nincs egybehangzó szakvélemény, addig marad a tanácstalanság. Végre az emberek életét kellene figyelembe venni, és elfelejteni a különböző hatalmi, gazdasági és önös érdekeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.