A volt titokminisztert rabosították

Fidesz: Szilvásy távozzon a nemzeti vagyonkezelőtől!

A Fidesz azt követeli a pénzügyminisztertől, hogy azonnal mentse fel Szilvásy Györgyöt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél betöltött állásából a volt titokminiszter büntetőeljárása miatt - jelentette ki Balsai István, az ellenzéki párt politikusa keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

2009.06.02 14:36MTI

Szilvásy Györgyöt pénteken gyanúsítottként hallgatták ki a Központi Nyomozó Főügyészségen egyrendbeli, hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett különleges személyes adattal való visszaélés miatt, mert az ügyészség szerint a volt miniszter jogtalanul sokszorosította és osztotta szét a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjainak az UD Zrt. ügyvezetőjének Demeter Ervinnel és Kövér Lászlóval folytatott telefonbeszélgetését. 

A volt titokminiszter panaszt tett a gyanúsítás ellen. Balsai István közölte: a "Gyurcsány-kormány és a Gyurcsány-klán emblematikus figurája" politikai célokra használta fel a titkosszolgálatokat, és olyan szándékos, hivatali minőségében elkövetett bűncselekménnyel gyanúsítják, amely három éves szabadságvesztéssel büntethető. "Melyik ország engedné meg magának azt, hogy egy ilyen személy továbbra is ilyen fontos, felelős állami kormányzati beosztásban legyen?" - tette fel a kérdést a fideszes politikus.

 A tavaly szeptemberben indult nyomozás jelenleg is folyamatban van a Nemzeti Nyomozó Irodánál. Az ügyben a nemzetbiztonsági bizottság is ülésezett tavaly szeptemberben.

Tóth Károly, a testület szocialista alelnöke közölte: a nemzetbiztonsági bizottság - amelynek ülésén a Fidesz és a KDNP képviselői nem vettek rész - azt kérte Szilvásy Györgytől, hogy a lehető leghamarabb mutassa be a bizonyítékokat, amelyek alátámasztják az általa elmondottakat. Miután a bizottság KDNP-s elnöke, Simicskó István nem volt hajlandó a tervezett napirenddel összehívni a testületet, Tóth Károly levélben kérte a Szilvásytól, hogy ülés híján, közvetlenül a képviselőknek adja át a bizonyítékokat. 

Azok a képviselők, akik a tervezett ülés időpontjában mégis megjelentek, megkapták a cd-ket és a dokumentumokat. Az ellenzékiek példányát a nemzetbiztonsági bizottság titkára vette át. Az ügyben hivatali visszaélés miatt Demeter Ervin, személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények miatt Répássy Róbert tett feljelentést, ezeket a feljelentéseket egyesítette a főügyészség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.