Hazánk is együttműködik a járvány leküzdésében

Székely: Nem sertésinfluenza, hanem "új vírus"

Eltérések vannak, de megközelítően minden EU-tagország hasonlóan járt el eddig a sertésinfluenza vírusának terjedésének megakadályozásában - mondta el a magyar egészségügyi miniszter csütörtökön az MTI-nek.

2009.05.01 08:00MTI - Fotó: MTI

A tagállamok egészségügyi minisztereinek luxembourgi rendkívüli tanácskozása után Székely Tamás a távirati irodának azt mondta, a tárcavezetők egybehangzóan elfogadtak néhány alapelvet, többek között azt, hogy az elnevezése nem sertésinfluenza, hanem "új vírus".

A miniszterek fontosnak tartották az egységes fellépést a vírus elleni védekezésben - mondta Székely Tamás, hozzátéve, szorosan együtt kell működni a továbbiakban az Európai Bizottságnak, a WHO-nak, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC), illetve az összes tagállamnak, és a rendelkezésre álló információkat is meg kell osztaniuk egymással a tagállamoknak.

A tanácskozáson a szakemberek arra jutottak, hogy továbbra sincs szükség utazási korlátozásokra, és kialakították a A/H1N1 vírus által okozott betegség profilját, vagyis meghatározták azokat az egészségi állapotokat, amelyek alapján valakit vírusfertőzöttként kell kezelni.

A mexikói külügyminisztérium csütörtökön közleményben jelezte, hogy más országgal együtt Magyarország is kész együttműködni a mexikói hatóságokkal a járvány leküzdésében.

Ezzel kapcsolatban Székely Tamás közölte, tudományos jellegű együttműködésről lenne szó, esetleg a vakcina előállításával kapcsolatos teendőkről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.