A vírust nem a sertés, hanem az ember terjeszti!

Pánik lesz Magyarországon: napokon belül hazánkba érkezhet a sertésinfluenza

Napokon belül Magyarországra érkezhet az az új, A/H1N1 típusú influenzavírus-törzs, amelynek segítségével elindulhat az oltóanyaggyártás - mondta el Bujdosó László, a Pandémiás Bizottság elnöke szerdán, a parlament egészségügyi bizottsága előtt. Mindeközben Dél-Koreában öt, Izraelben egy újabb influenzás beteget vizsgálnak.

2009.04.29 16:21MTI

A sertéshús nem fertőz, ezt tudnia kell a lakosságnak, ahogyan azt is, hogy semmiféle más élelmiszerrel nem terjed az influenza vírus - tartalmazza a Magyar Agárkamara szerdai közleménye.

A vírus cseppfertőzéssel kerül egyik emberről a másikra, vagyis a fogyasztóknak semmi okuk nincs arra, hogy lemondjanak a sertéshúsról és a húskészítményekről - összegzi véleményét a testület. Így semmilyen kockázatot nem vállal, aki magyar sertéshúst vásárol a boltban. Egyrészt azért, mert ez az új influenza vírus Magyarországon még nem jelent meg, másrészt, ha megjelenne is, akkor sem fertőzne a húsok fogyasztásán keresztül.

Magyarország sertéstelepeit szigorúan ellenőrzik a helyi és hatósági állatorvosok, nemcsak most, hanem járványmentes időszakban is. A nagyüzemi telepek saját érdeke, hogy szigorú állategészségügyi intézkedések mellett működjenek.

Az agrárkamara közleményében leszögezi: a szóban forgó vírus már nem a sertésinfluenza vírusa. Ez a törzs egy új vírusnak tekinthető, mely elegyíti genetikai állományában az emberi, a madár- és a sertésinfluenza vírusának örökítő anyagait, génállományát.

Tehát nem a sertés hordozza és terjeszti már e kórokozót, hanem maga az ember.

Dél-Koreában öt, Izraelben egy újabb influenzás beteget vizsgálnak

Dél-Koreában öt, Izraelben egy újabb influenzás beteget vizsgálnak, mert a gyanú szerint a sertésinfluenza vírusa betegíthette meg őket - közölték szerdán hivatalos forrásból.

Az öt dél-koreainál, köztük egy 15 hónapos kislánynál azután jelentkeztek a tünetek - köhögés, orrfolyás, magas láz -, hogy hazatértek Mexikóból, illetve az Egyesült Államokból.

Összesen kilenc gyanús eset volt, de négy embernél a vizsgálatok alapján már kizárták, hogy a H1N1 vírustörzs módosult változata fertőzte volna meg őket - közölte a dél-koreai betegségellenőrző és -megelőző központ. A távol-keleti országban eddig egy bizonyított sertésinfluenzás esetről tudnak; az 51 éves nőt egészségügyi karanténba helyezték, hírek szerint szépen javul az állapota.

Izraelben egy újabb sertésinfluenza-gyanús esetről tettek bejelentést.

A zsidó államból eddig két megerősített megbetegedésről és egy gyanús esetről érkezett hír. Legújabban egy 9 éves kisfiúról gyanítják, hogy sertésinfluenzával fertőződhetett meg. A kis beteget - aki ugyanazon a New Yorkból érkező repülőjáraton utazott, mint az eddig megerősített két izraeli sertésinfluenzás egyike - karanténba helyezték egy izraeli kórházban.

A másik vizsgált beteg egy ötéves kislány.

Időközben Kubában bejelentették, hogy a járvány miatt helyi idő szerint csütörtök nulla órától határozatlan időre felfüggesztik a Mexikó és a szigetország közötti repülőjáratokat. A kommunista ország előző nap még azt közölte, hogy a felfüggesztés 48 órára szól.

Újabb három beteg Angliában

Három újabb sertésinfluenza-fertőzést azonosítottak a brit hatóságok az eddig ismert két igazolt megbetegedésen túl - közölte szerdán a brit kormányfő.

Gordon Brown a parlament alsóházában ismertette az újabb megbetegedések tényét.

Közölte: szerdán egy 12 éves kislány és két felnőtt lelete bizonyult pozitívnak. A gyermek a délnyugat-angliai Torbay városában, a két felnőtt Londonban, illetve Birminghamben él.

Előzőleg egy fiatal skót házaspár szervezetében mutatták ki a sertésinfluenza vírusát, de ők szerdán már tünetmentesek voltak.

A vadvírust már korábban megkérték

A szakember közölte: az úgynevezett vadvírust már korábban megkérték, a törzs az Egyesült Államokból érkezik. Amint a magyar szakemberek megkapják a vírustörzset, 8-12 héten belül elkészülhet az első 500 ezer adag oltóanyag - mondta el Bujdosó László

Falus Ferenc országos tiszti főorvos arról számolt be, hogy a legfrissebb adatok szerint összesen 2.374 gyanús esetet tartanak nyilván, 87 betegnél igazolták az említett vírus jelenlétét. Európában 106 gyanús páciensről tudnak, közülük négy embernél mutatták ki a vírust.

"Új influenzavírus"

Az Európai Bizottság megerősítette szerdán: úgy döntött, hogy ezentúl nem a sertésinfluenza vírusának, hanem "új influenzavírusnak" nevezi azt a vírust, amely a Mexikóból kiinduló járványt okozza.

Andrulla Vasziliu egészségügyi biztos szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy így elkerülhető a zűrzavar az állatbetegség és az emberi megbetegedés megnevezésében, illetve mérsékelhető a sertéstenyésztő ágazatnak okozott kár.

Azt nem tudta megmondani, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyesli-e ezt a döntést. Több ország - köztük számos ázsiai és több balkáni állam - megtiltotta a Mexikóból és más, a fertőzéstől sújtott amerikai országból származó disznóhús, illetve élő sertés importját.

Az egészségügyi biztos hangsúlyozta egy előző napi nyilatkozatában, hogy a disznóhús fogyasztása teljesen biztonságos, ha megsütik vagy megfőzik a húst, annak nincs semmi köze a járványhoz.

A világszerte gyorsan terjedő influenzának a megnevezése vitákat okoz, és ezekben a vitákban gazdasági és tudományos megfontolások keverednek.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. Mexikóban egyre súlyosabb a helyzet

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.