Kávé, cigi: no segély

Ez ám a szigor: nem jár segély a dohányosoknak

Gadácson csak annak jár segély, aki önhibáján kívül került a létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe. A segélyezetti körbe így nem tartoznak bele a dohányosok, az alkoholt, kávét fogyasztók és azok, akik nem művelik a kertjüket.

2009.04.28 09:19Népszabadság

Nem adnak segélyt a Somogy megyei Gadácson a dohányosoknak és a kávéivóknak. A helyi önkormányzat szerint ugyanis támogatás csak annak jár, aki önhibáján kívül került a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe. 

A képviselő-testület szerint önhibának minősül, ha a kérelmező és családja nem műveli a ház körüli kertet, ha kávét, cigarettát, alkoholt rendszeresen fogyaszt, vagy felelőtlen, költekező életmóddal veszélyezteti a család gazdasági létalapját. 

Szabó László polgármester szerint nem kell szociális segélyt adni annak, akinek van pénze italra vagy cigarettára. A falu egyik lakosa, aki nem kapott támogatást, emiatt beperelte az önkormányzatot, a Somogy Megyei Bíróság pedig felfüggesztette a pert és az Alkotmánybírósághoz fordult az üggyel, kezdeményezve, hogy az önkormányzati előírásnak az önhibára vonatkozó utalásait semmisítse meg. 

Az indítványnak az Ab helyt adott, mondván, a szociális törvény nem teszi lehetővé, hogy az átmeneti segély folyósításának feltételeit a helyhatóságok kiterjesztően értelmezzék. A polgármester ennek ellenére kitart álláspontja mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.