"Semmilyen áldozat nem kár az oktatásért"

Sólyom: vissza kell szorítani a gazdaságban és a politikában tapasztalható korrupciót!

Vissza kell szorítani a gazdaságban és a politikában tapasztalható korrupciót amellett, hogy semmilyen áldozatot nem szabad sajnálni az oktatásra, mivel ezek nélkül nem létezhet innováció Magyarországon - mondta Sólyom László köztársasági elnök, az Innovációs Nagydíj 2008 díjátadóján pénteken a Parlamentben.

2009.03.27 14:15MTI

A köztársasági elnök kiemelte: az Innovációs Nagydíj 17. alkalommal történő átadása ismét bebizonyította, hogy nem csak külföldön tudnak kibontakozni a magyar tudósok.

Figyelmeztetett azonban: fontos, hogy milyen helyzetben lesznek majd a magyarországi vállalatok, amikor véget ér a gazdasági válság. A tapasztalatok azt mutatják, hogy akik fejlesztenek, azokat nem érinti hátrányosan a piaci átrendeződés, sőt még nagyobb piaci részesedést is szerezhetnek.

Aggasztó lehet azonban a fejlesztések csökkenő mértéke, amire az is utal, hogy az idén csak 21 pályázat érkezett a nagydíjra, ez a korábbi legrosszabb év pályázati számának is csak az egyharmada - mondta a köztársasági elnök.

Molnár Károly kutatásfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter a díjátadón elmondta: három szempont alapján döntöttek a legjobbnak járó díjról.

Az eredetiség, az elért többleteredmény és a társadalmi hasznosság alapján rangsorolt 21 pályázat összesen tízmilliárd forint - elsősorban exportból származó - többletbevételt termelt a cégeknek, míg társadalmi hasznosságuk összesen hatmilliárd forintot tett ki.

A XVII. Magyar Innovációs Nagydíjat a Robert Bosch Powertool Szerszámgyártó Kft. kapta meg egy lítiumionos pneumatikus fúrókalapács kifejlesztéséért. A fúró 1,1 kilogrammot nyom, és 4.800 Joule erősségű ütést mér a célterületre. A társaság az új fúró révén nyolcmillió euró többletbevételt termelt meg, 50 új miskolci munkahely létrehozása mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.