Oktatás

Érettségi Felkészítő címmel könyvsorozatot indított az ELTE

A most megjelent négy kötet a kötelező érettségi tantárgyak mellett a digitális kultúra érettségihez szükséges ismeretanyagát kompakt és könnyen feldolgozható formában mutatja be.

2024.03.01 01:30MTI

Elindult az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) oktatói által szerkesztett Érettségi Felkészítő könyvsorozat - közölte a felsőoktatási intézmény kommunikációs osztálya csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták: a most megjelent négy kötet a kötelező érettségi tantárgyak, vagyis a magyar nyelv- és irodalom, a matematika és a történelem mellett a digitális kultúra érettségihez szükséges ismeretanyagát kompakt és könnyen feldolgozható formában mutatja be.

A kötetek a 2024-től érvényes vizsgakövetelmények figyelembevételével készültek és mintafeladatsorokkal, valamint megoldókulcsokkal is segítik a diákok és felkészítő tanáraik munkáját a közép- és emeltszintű érettségik előtt. A sorozat első könyveinek bemutatóját csütörtökön tartották az ELTE Bölcsészettudományi Karán - ismertették.

A közlemény idézi Borhy László akadémikust, az ELTE rektorát, aki a könyvbemutatón azt mondta: az intézmény a könyvsorozattal a továbbtanulásról szóló döntést szeretné könnyebbé tenni a diákok számára.

A most megjelent tankönyvek a diákok mellett módszertani útmutatókkal segítik az érettségi felkészítést végző tanárokat is - foglalta össze a közlemény szerint Tóth Tibor József, az ELTE Eötvös Kiadó ügyvezetője. Elmondta azt is, hogy a tankönyvekben minden olyan feleadat szerepel, amely az érettségin felmerülhet.

Az ELTE ismertetése szerint a kötetek bemutatják a többi között a tantárgyi érettségi vizsgák felépítését, az értékelés szempontjait, illetve a különböző vizsgák feladattípusait is.

A magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz kapcsolódó kötet gyakorlófeladatokat, táblázatokat is tartalmaz és minden szövegalkotási feladattípushoz hasznos tanácsokat ad, az ötletgyűjtés, a rendszerezés, a bevezetés és a befejezés példáin keresztül, végül ismerteti a szóbeli vizsga menetét, követelményeit és értékelését.

A matematika kiadvány több mint négyszáz részletesen kidolgozott középszintű feladatot tartalmaz, tematikusan rendszerezve. A feladatgyűjteményt két érettségi mintafeladatsor teszi teljessé, ezekhez - a részletes megoldás mellett - pontozási útmutató is tartozik.

A történelemmel kapcsolatos kötetben az emelt szintű feladatsorok teljesek, vagyis mindhárom esszétípus gyakorolható velük, a feladatokban azok a témák is megjelennek, amelyek részben vagy egészben újak a hatályos érettségi követelményeiben. A kötet végén a feladatok téma alapján is visszakereshetők, így a kiadvány azoknak is hasznos lehet, akik egy-egy korszak, jelenség tanórai vagy otthoni gyakorlásához keresnek feladatot.

A digitális kultúra tantárggyal foglalkozó negyedik kiadványban begyakorló jellegű feladatok is találhatóak, azonban a legtöbb feladat megoldása összetettebb gondolkodást igényel. A feladatsorok lefedik az emeltszintű digitális kultúra (informatika) érettségi gyakorlati elvárásait. A feladatgyűjteménynek külön megoldókulcsa van, amelyet digitális formában lehet elérni - ismertették.

Az ELTE közleménye kitér rá, hogy már előkészületben van az angol nyelv kötet is, amely a Path to Success címet viseli majd, főleg egyéni gyakorláshoz készül, de jól használható lesz intenzív felkészítő kurzusokon és különórákon is. A kiadvány az olvasott és hallott szöveg értése, nyelvhelyesség, íráskészség, beszédkészség vizsgarészekhez egyaránt kínál feladatokat a hozzájuk tartozó megoldókulcsokkal együtt. Különlegessége, hogy az érettségiző korosztály számára releváns és motiváló témákkal, szövegekkel támogatja a tanulást, illetve kivágható kommunikációs kártyákat is tartalmaz, amelyek segítenek felkészülni a vizsgán várható szituációkra.

A könyv tippeket és stratégiákat is mutat a diákoknak ahhoz, hogy éles vizsgahelyzetben a lehető legjobb formájukat hozhassák, fejezeteit pedig áthatja a fenntarthatóság és környezettudatosság gondolata - olvasható az ELTE közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.