Jelenlegi rendszeren változtatni kell

Kondorosi: el kell érni a kgfb elektronikus ellenőrizhetőségét

Minél előbb meg kell teremteni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb)elektronikus ellenőrizhetőségét - állítja Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság program kormánybiztosa.

2009.02.17 19:50MTI

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás elektronikus ellenőrizhetőségének mielőbbi megteremtése, valamint az ehhez szükséges kormányzati intézkedések előkészítése érdekében a kormánybiztos kezdeményezésére kedden szakmai egyeztetést tartottak az érintett tárcák, az ORFK, a KEKKH, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, és a biztosítótársaságok képviselői. A közlemény szerint a megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a jelenlegi rendszeren változtatni kell, és létre kell hozni egy teljes, naprakész, a rendőrség számára használható, elektronikus kötvény-nyilvántartási rendszert.
 
Ennek segítségével megoldható, hogy a gépjármű-tulajdonosnak csak rövid ideig, a szerződéskötés időszaka alatt kelljen magánál hordania papíralapú igazolást, és a hatóság ne igényeljen olyan adatot, amelyet maga is nyilvántart. 

A gépjárművek érvényes felelősségbiztosítására vonatkozó adatokat elvileg a központi kötvénynyilvántartásnak kellene tartalmaznia, és közúti ellenőrzéskor a hatóságnak abból kellene megállapítania azok érvényességét. 

Számos esetben azonban a nyilvántartásból nem állapítható meg, hogy a gépjárművezető rendelkezik-e érvényes felelősségbiztosítással, mert a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által üzemeltetett nyilvántartást a biztosítók töltik fel adatokkal, azonban szervezési és eljárási okok miatt a nyilvántartás nem teljes és naprakész - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.