Sajtóközlemény

Pályázati hírek

Lezárult az MBR technológia alapú, moduláris szennyvíztisztító berendezés kifejlesztése húsipari szennyvizek tisztítására a HIDROFILT Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft.-nél.

2022.01.24 10:07

A HIDROFILT Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft. 484,4 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati kiíráson. A 793,128 millió forint összköltségvetésű beruházásból MBR technológia alapú, moduláris szennyvíztisztító berendezés valósult meg.

A projekt eredményterméke egy nagy megbízhatóságú MBR technológia és azon alapuló szennyvíztisztító berendezés kifejlesztése lett. A membrán bioreaktor konténerben került kiépítésre, ezáltal minimális helyigénnyel rendelkezik és lebontási hatásfoka kiemelkedően magas.

A membrán bioreaktor, amely a bioreaktor és a membránszűrés kombinációjával került kialakításra, egy folyamatosan üzemeltethető rendszer lett. A kialakítandó technológia újdonságtartalma abban mutatkozik meg, hogy extrém alacsony transzmembrán nyomáson működik, annak érdekében, hogy hosszútávon kis karbantartásigénnyel, eltömődésmentesen lehessen alkalmazni a membránokat. A kis transzmembránnyomás és a fajlagosan nagy membránfelület következtében a berendezés energiahatékonyan üzemeltethető.

A projekt eredményeként megvalósult technológia és berendezés segítségével a húsipari cégek a jövőben modernizálni fogják tudni meglévő rendszereiket. Az újítás magas piaci potenciállal rendelkezik és ezáltal közvetlenül értékesíthető lesz Magyarországon és a világpiacon egyaránt.
A projekt a következő hozzáadott értéket képviseli a közösség számára: az új, költséghatékony, kis karbantartásigényű, eltömődésmentes MBR technológia alapú berendezés alkalmazásával a húsipari szennyvizek tisztítása a lehető legalacsonyabb energiafelhasználással fog megvalósulni. Az újítás egyrészt gazdasági előnyöket jelent másrészt csökkenteni fogja a környezeti terhelést és az ipari üzemek környezetében tapasztalható kellemetlen szag mértékét is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.