Korlátok nélkül

A téli olimpiát már anyanyelvükön nézhetik a határon túli magyarok

Azt szeretnék elérni, hogy a határon túli magyarok is korlátozás nélkül nézhessék a kiemelt sporteseményeket.

2016.07.22 08:07MTI

2018-ra megszülethet az az uniós jogszabály, amelynek köszönhetően anyanyelvükön nézhetik az olimpiai közvetítéseket a tévében a határon túli magyarok - nyilatkozta az uniós ügyekért felelős államtitkár a Népszabadságnak. Takács Szabolcs hangsúlyozta: a riói nyári olimpiai játékoknál még nem, de a következő téli olimpiánál már életbe léphet ez a szabály. A politikus szerint azt szeretnék elérni, hogy a határon túli magyarok is korlátozás nélkül nézhessék a kiemelt sporteseményeket.

Az államtitkár jogos elvárásnak mondta, hogy az Európai Bizottság bontson le minden olyan jogi és adminisztratív akadályt, amely ezt a folyamatot gátolja. Hozzátette: nem csak magyar problémáról van szó: a kezdeményezést, amelyhez Magyarország is csatlakozott, a finnországi svédeket képviselő tartományi kormány és a dél-tiroli tartomány hozta létre.

Takács Szabolcs szerint lehetőség van olyan kétoldalú megállapodásokra is a médiaszolgáltatók között, amelyek lehetővé teszik a határon túliaknak a magyar nyelvű adás követését. A lap szerint a Médiaszolgálatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megerősítette, megszerezte a jogot, hogy a teljes Kárpát-medencében közvetítse a 2016-osat követő négy olimpiát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.