Megtagadva

Nem hitelesítette a devizahitelekkel kapcsolatos népszavazási kérdést az NVB

Megtagadta a devizahitelekkel kapcsolatos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

2015.10.14 19:18MTI

Az NVB-hez egy magánszemély nyújtotta be a kérdést, amely úgy hangzott: "Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés foglalja törvénybe azt, hogy a devizaalapú kölcsönszerződések devizafolyósítási árfolyamának emelkedéséből eredő devizaárfolyam-különbözet terhét a hitelező pénzügyi intézmények viseljék?"

A testület ülésén Patyi András, a bizottság elnöke azt mondta, az Országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyről van szó, de a feltett kérdés alapján nem lehet eldönteni, hogy a már megkötött, érvényes szerződések vagy a megkötendők esetében kellene a szabályt alkalmazni.

Mint mondta, az Országgyűlés törvényt alkotott és több törvényt módosított a forintosítás tárgyában, de a kérdés alapján sem jogalkotói, sem választópolgári szempontból nem egyértelmű, hogy egy sikeres népszavazás esetén ezen intézkedések sorsa hogyan alakulna.

Kitért arra is, hogy meglátása szerint a kérdés burkoltan az alaptörvény módosítására irányul. Emlékeztetett: az alaptörvény szerint jogszabály csak kivételes esetekben módosíthatja a hatálybalépése előtt megkötött szerződések tartalmát, egy sikeres népszavazás esetén azonban az Országgyűlésnek módosítania kellene ezt az alaptörvényi rendelkezést, hogy kiszélesítsék a szerződések módosításának lehetőségét.

A határozattervezet vitájában Litresits András, az MSZP delegáltja amellett érvelt, hogy ne hivatkozzanak az alaptörvény-módosítási szándékra, mert az Országgyűlés a témában megalkotott jogszabályokkal már megmutatta, hogy be lehet avatkozni ilyen ügyekbe.

Fábián Adrián, a testület Országgyűlés által választott tagja amellett érvelt, hogy a kérdést hitelesítsék, mert már született olyan törvényhozói döntés, amely az adósok terheit igyekezett csökkenteni.

A testület többsége végül úgy döntött, a kérdés nem hitelesíthető, mert nem felel meg az egyértelműség követelményének és burkoltan az alaptörvény módosítására irányul. A határozat ellen szavazott Fábián Adrián, Litresits András és Borbély Andrea, a Jobbik képviselője.

A határozattal szemben 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.