Korszerűbb

Több pénz jut szociális ellátásra

Márciustól korszerűsödik a szociális ellátórendszer, amely egyúttal igazságosabbá, átláthatóbbá válhat; a múlt évihez képest 3,3 milliárddal megemelték, összesen 35 milliárd forintra az állami támogatási keretet.

2015.02.24 18:00MTI

Erről Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős, meg Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár beszélt a kedden, Törökbálinton tartott sajtótájékoztatón.

Az átalakítást az elmúlt évtizedekben a segélyek elosztása körüli anomáliák kapcsán szerzett tapasztalatok indokolják - mondta egyöntetűen a két államtitkár.

Eszerint március 1-jétől az önkormányzatok maguk dönthetnek a szociális keretek elosztásáról, és a támogatási formákat is maguk határozhatják meg.

A segélyezéshez a kormányzat is biztosít pénzeket, amelyek elosztása révén 2417 település a korábbinál nagyobb kerethez jut, 760, a helyi bevételek jóvoltából tehetősebbnek számító településen ellenben ez az összeg némileg csökken.

A kormányzat törekvése, hogy minél több ember jusson munkához, de adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor a bajba jutott családok segélyre, támogatásra szorulnak, elsősorban rajtuk kíván az eddigieknél célzottabban segíteni a korszerűbb rendszer - hangoztatta Pogácsás Tibor.

A szociális biztonság erősítését szolgálja, hogy márciustól két helyről kérhetnek az érintettek segélyt: a jövedelemkompenzációs keret elosztásáról a járások, a kiadáskompenzáló támogatásokról - mint például a lakásrezsi kiegészítése - a helyi önkormányzatok döntenek - közölte Czibere Károly.

Budapesten mindkét formánál a kerületek kezébe kerül a döntés. Czibere Károly jelezte azt is, hogy az átalakuló szociális ellátórendszer gyakorlati megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma folyamatosan figyelemmel kíséri, és ha indokolt, menet közben igazít rajta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.