Ingyenességre jogosultak!

Kölcsön tankönyvből ne tanuljon a gyermekünk!

Magyarországi Szülők Országos Egyesülete kiadott egy közlemény, melyben kijelentik: nem akarják, hogy összefirkált, lapjaira hulló "iskolapecsétes" kölcsön tankönyvből tanuljon ingyenességre jogosult gyermekük. Sérti a rászoruló tanulók emberi méltóságát a használttankönyv-piac.

2008.09.01 10:15MTI

Véleményünk szerint sérti az egyenlő bánásmód elvét, ha az ingyenességre jogosult szociálisan rászoruló tanulók részére használt tankönyveket adnak kölcsönbe ingyenesség címén, míg osztálytársaik pénzbeli támogatást kapnak új tankönyveik megvásárlásához. 

Ha a rászoruló tanuló pénzbeli támogatást kap, akkor a tankönyv a saját tulajdonába kerül, ha kölcsönbe kapja, akkor kártérítési felelősséggel tartozik, és vissza kell szolgáltatnia.Ez súlyos megkülönböztetés! (A törvény szrint ráadásul "tilos a kölcsönzött tankönyveket visszakérni, ameddig az adott tantárgyat a következő tanévekben is tanítják, illetve az adott tantárgyból vizsgát lehet, vagy kell tenni.") 

Milyen kártérítést kell fizetni a rászoruló tanulónak, ha továbbhasználódik a tankönyv, esetleg darabjaira hullik a rossz minőség miatt? Ki állapítja meg felelősen és milyen alapon, hogy melyik tanuló kap pénzbeli támogatást, és melyik használt kölcsön könyvet? A szőke vagy a barna hajú kap használt tankönyvet? Az osztályfőnök vállalja a megkülönböztetést vagy az igazgató? Tanév végén sok iskola beszedi a diákoktól a kölcsönzött tankönyvet, vagy olcsó áron felvásárolja a saját tulajdonú tankönyveiket. 

Ezekbe az iskola bebélyegzi az emblémáját. "Sajnos ezek a tankönyvek használhatatlanok, összefirkált könyvek, így kapjuk meg" – panaszolják a szülők. "A pedagógust az nem érdekli, mikor alá kell húzni különböző kifejezéseket, rímeket stb. hogy az nem új tankönyv, nem a mi tankönyvünk, valaki már egyszer beleírt, ezért a gyerekkel rendszeresen érzékeltetik a rászorultságát. 

Ez rettenetesen nagy nyomot hagyott a fiamban, inkább megveszem az új tankönyveket - írta egy szülő. Törvény értelmében csak az állami támogatás 25 százalékából évek óta felhalmozott, tartamilag és minőségileg un. tartós tankönyveket, az atlaszt, a szöveggyűjteményt, a szótárt, a kislexikon, stb. lehet kölcsönözni az iskolai könyvtárból ingyenesség címén. A tankönyvben egyébként fel kell tüntetni, hogy tartós használatra készült tankönyv-e. Tehát a tankönyvkölcsönzés a több éven át is használható "tartós tankönyvekre" vonatkozik, vagy a teljesen újakra, és nem a tanulóktól sokszor jogtalanul beszedett vagy olcsón felvásárolt összefirkált, rongyosra használt, piszkos tankönyvekre (ez ÁNTSZ ügy is lehet). 

A használt tankönyveket le kell selejtezni, nem szabad emberi méltóságot sértő módon kiadni a rászorulóknak! Felvetődik a kérdés, hová lesz a több mint 11 ezer forint/fő állami normatíva, ha az iskolák használt tankönyvekkel oldják meg az ingyenes tankönyvellátást?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.