Természetbarátok gyönyörére

Kikelt az első "webkamerás" gólyafióka

Kikelt az első fióka annak a gemenci fekete gólyapárnak a fészkében, amelynek életét webkamerán követhették figyelemmel a természet szerelmesei a gemenci erdőgazdaság honlapján.

2013.05.18 11:09MTI

A megfigyelt gólyapár április 13-án kezdte meg a költést - írta szombati közleményében a Gemenc Zrt. Összesen négy tojást óvtak az odaadó szülők, amelyből pénteken kelt ki az első fióka. Kora délután megrepedt a tojás, majd 14 óra 57 perckor a felső részét a hím eltávolította, és néhány perc múlva kikelt az első fióka. 

A fiókák kirepülése akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. Az idén a fekete gólya első példányának megjelenését március 4-én észlelték a Gemenc Zrt. szekszárdi erdészetének területén, a madár egy két éve épített fészket foglalt el. 

A Gemenc Zrt. a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal, a Magyar Madártani Egyesülettel együttműködve helyezett el két fán a fekete gólyákat mutató webkamerákat. A gemenczrt.hu honlapon az erdészet keselyűsi részén felszerelt kamera képe követhető figyelemmel. 

Az erdőgazdaság a rögzített képekből rövidfilmeket is készít, melyek szintén a Gemenc Zrt. honlapján láthatók. A gemenci fekete gólyák állománya az utóbbi években örvendetesen nőtt, számukat tavaly 55-60 párra becsülték. A tájegység különleges abból a szempontból, hogy a Sió-torok és a déli országhatár közötti területen élnek a legnagyobb sűrűségben fekete gólyák.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.