Eső okozta a vesztét

Negyvenéves gólyafészek pusztult el fiókákkal együtt Baranyában

Negyvenéves gólyafészek pusztult el a baranyai Kacsótán három fiókával együtt, egy negyediket önkéntes természetvédők ápolnak.

2012.07.05 10:05MTI

A fészek - amelynek vesztét heves esőzés okozta - ritkaságszámba ment a környéken. A 6-os út Hidastól Kisdobszáig terjedő baranyai szakaszán csak Kacsóta belterületén volt gólyafészek közvetlenül a közút mellett - mondta az MTI-nek Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) baranyai csoportjának vezetője. Nyilvántartásuk szerint a gólyák 1972-ben építették a fészket a villanyoszlopra, ahova később egy fészektartó is került az áramszolgáltató jóvoltából.
 
A gólyák a tavaszi visszaérkezéseik után mindig rendbe rakták a fészket, amely az évek során egyre nagyobb lett. Egy esőzés után a fészektartó azonban már nem bírta el a nagy súlyt: a fészek lezuhant a földre, a benne nevelkedő négy fióka közül három azonnal elpusztult. A negyediket áramütés érte, egyik szárnya megégett és a lába is eltörött. A fióka Somogyapátiban lakó önkéntes természetvédőkhöz került.
 
A gondos ápolásnak köszönhetően valószínűleg túléli a traumát, de repülni már nem fog tudni: a szárnyán megégett csontot amputálni kellett. A szülőmadarak időközben új fészket raktak a faluban egy másik villanyoszlopra, ide és a régi fészek helyére is kihelyezi majd a fészektartókat az áramszolgáltató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.