Motoros felvonulás

Amerikai civilek köszönték meg Orbánnak a fellépést

"Az ön országgyűlési beszéde során kimondott, ennek a végkifejletnek a megelőzése érdekében tett nyilvános instrukciója hozzájárult a holokausztról való tiszteletteljes megemlékezés egészében vett ünnepélyességéhez."

2013.04.10 19:40MTI

Levélben köszönte meg a Rágalmazásellenes Liga (ADL) Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy gyors fellépésével elejét vette egy "minden képzeletet felülmúló sértésnek" amely "a magyar zsidó közösség, az április 21-i Élet Menete minden részvevője és a világ zsidósága ellen" irányult volna.

A New York-i központú szervezet elnöke, Abraham H. Foxman által kedden elküldött levél angol nyelvű, eredeti változata szerdán jelent meg a kormány.hu-n.

Az ADL elnöke kitért arra, hogy az Élet Menete a holokauszt áldozatairól emlékezik meg, köztük több mint félmillió magyar zsidóról. Közülük 320 ezer férfit, nőt és gyermeket a deportálás után egyenesen Auschwitz-Birkenau gázkamráiba küldtek - írta.

Foxman rámutatott: éppen ezért "borzasztó gorombaság" lett volna, ha a Nemzeti Érzelmű Motorosok Adj gázt! elnevezésű rendezvénye egybeesett volna az Élet menetével, és ha a motoros felvonulás a Dohány utcai zsinagóga előtt haladt volna el.

"Az ön országgyűlési beszéde során kimondott, ennek a végkifejletnek a megelőzése érdekében tett nyilvános instrukciója hozzájárult a holokausztról való tiszteletteljes megemlékezés egészében vett ünnepélyességéhez, különösen egy olyan időszakban, amikor erősödnek a fanatizmus hangjai Európában" - hangzott a levél.

"Köszönjük, hogy azonnal felismerte a problémát, gyorsan fellépett annak megoldása érdekében, és egyértelműen kifejtette a magyar kormány álláspontját" - írta az ADL elnöke.

Az ADL nemzetközi emberi jogvédő civil szervezet, amely az antiszemitizmus és a fanatizmus minden formája ellen harcol, és mindenki nevében védelmezi a demokratikus eszményeket és a polgárjogokat. Az 1913-ban a B'nai B'rith Független Rend által megalapított szervezet eredeti célja a zsidóság elleni rágalmakkal szembeni fellépés volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.