Az "államszocializmus oktatáspolitikája"

DK: a szakiskolai kerettanterv tovább növeli a szakadékot

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint a szakiskolák számára készült új kerettantervnek köszönhetően tovább fog nőni a szakadék a szakképzésből kikerülő diákok és az érettségizettek között.

2013.03.18 00:30MTI

Az alelnök arra hívja fel a figyelmet, hogy a kerettanterv  minimálisra csökkenti a kommunikáció, a magyar nyelv és irodalom, a matematika és a természetismeret tantárgy számát. Emiatt azok a diákok, akik a korábbi felmérések alapján gyakran az alapképességeket érintő hiánnyal kerülnek be a szakiskolákba, ezek után esélyt sem kapnak arra, hogy a hiányzó kompetenciákat, ismereteket pótolják, később tovább tanulhassanak, vagy tartósan megmaradhassanak a munkaerőpiacon - jelentette ki.
   
Az alelnök úgy fogalmazott: a kormány most a felemelkedésnek ezt az esélyét is el akarja vágni a fiatalok előtt. A DK szerint azonban a kormánynak nem az "államszocializmus oktatáspolitikáját kellene másolnia", hanem a tudásalapú gazdaság és társadalom kiépítését kellene szem előtt tartania. Ez a kerettanterv erre alkalmatlan, mert hozzá nem értésből  és az értelmetlen megszorítások okán tudatlanságra és sikertelenségre ítél egyébként is nehéz sorsú tanulókat - írja Niedermüller Péter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.