Március 15.

Magyar ünnepségek lesznek a nagyvilágban

Koncertekkel, irodalmi estekkel, koszorúzásokkal, filmvetítésekkel emlékeznek meg világszerte az 1848-as magyar forradalomról és szabadságharcról.

2013.03.13 18:59MTI

Budapesten a Balassi Intézet munkatársai és az intézetben tanuló, a világ különböző pontjairól érkezett diákok az ünnepségen meghallgatják Hatos Pál főigazgató beszédét, ezt követően három nyelven - magyarul, lengyelül és kínaiul - hangzik el Petőfi Sándor Szabadság, szerelem című verse. A galérián bemutatott installáción a híres vers 12 különböző nyelvű (angol, francia, német, lengyel, észt, olasz, bolgár, horvát, hindi, arab, héber, kínai) fordítása olvasható.

A Bécsi Collegium Hungaricum, a magyar nagykövetség, valamint az ausztriai magyar szervezetek közösen szerveztek szerdára ünnepi megemlékezést, a díszvendég Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. A koszorúzási ünnepség szombaton lesz a Bessenyei-szobornál.

A berlini magyar nagykövetségen hétfőn tartották az ünnepséget. Áder János köztársasági elnök mondott ünnepi beszédet és fellépett az Artevio Quartet a Collegium Hungaricum Berlin szervezésében.

A brüsszeli városházán a magyar nemzeti ünnep tiszteletére Érdi Tamás zongorakoncertje lesz hallható hétfőn, március 18-án. Beszédet mond Gyürk András EP-képviselő, Kovács Tamás nagykövet és Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója.

A bukaresti és a kisinyovi magyar nagykövetség szervezésében a Jánosi Quartet lép fel az ünnep előtti napon, csütörtökön. A koncerten Liszt Ferenc korának zenei világa, 18. és 19. századi magyar táncdallamok, verbunkosok, korabeli népies műdalok, továbbá népdalok és korabeli cigányzene hangzik fel.

Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete szervezésében Kárpáti Györgyöt, Kamuti Jenőt és Wichmann Tamást látták vendégül hétfő és szerda között. Gyergyószentmiklóson az ünnepnapon Megismételt pillanat címmel fotókiállítás nyílik. Fekete Zsolt marosvásárhelyi fotóművész Orbán Balázs és Veres Ferenc fényképei nyomán készült fotóit mutatja be.

A Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ szervezésében a Muzsikás együttes lép fel az Eskalot Klubban csütörtökön, valamint a nagykövetségen március 15-én.

A Párizsi Magyar Intézetben Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója előadásával és Kobzos Kiss Tamás lantművész estjével ünneplik meg az évfordulót pénteken.

A pozsonyi Prímási palota Tükörtermében Párhuzamok és kontrasztok címmel ünnepi hangversenyt ad Kiss Péter zongora- és Szűcs Péter klarinétművész március 18-án, hétfőn. Műsorukon Bartók, Kodály, Kurtág, Eötvös darabjai hangzanak fel. Balogh Csaba pozsonyi magyar nagykövet a nemzeti ünnepen megkoszorúzza Petőfi Sándor szobrát a Medikus kertben, közreműködik a somorjai Híd Vegyeskar.

Prágában a Magyar Intézetben koncerttel egybekötött megemlékezést tartanak szerdán. Közreműködik Rákóczy Anna fuvolán, Rozmán Lajos klarinéton és Fejérvári Zoltán zongorán. Műsorukon Weiner, Schubert, Dohnányi és Liszt művei szerepelnek. Csütörtökön levetítik Lugossy László Szirmok, virágok, koszorúk című filmjét, pénteken pedig ünnepélyesen megkoszorúzzák a helyi magyar nyelvű emléktáblákat.

A Római Magyar Akadémián az ünnepnapon bemutatják A kékszakállú herceg vára című magyar operafilmet, amely 1981-ben készült Szinetár Miklós rendezésében. Előtte Marco Guardo, a római Lincei Akadémia könyvtárának igazgatója rövid bevezetőt tart Sass Sylvia operaénekes közreműködésével A kékszakállú herceg vára történelmi, irodalmi, zenei és filmművészeti vonatkozásairól, illetve Balázs Béla munkásságáról. Egy nappal később, szombaton Bartók Béla operájának kamara-előadását hallhatják az akadémián Fodor Bernadett mezzoszoprán (Judit) és Cser Krisztián basszus (a herceg) interpretálásában. Zongorán kísér Ryoko Tajika Drei, az opera prológusát Sass Sylvia adja elő.

A Stuttgarti Kulturális Intézetben az ünnepen pódiumbeszélgetésen vesz részt Rolf Kurz tiszteletbeli konzul és Trencsényi János, a stuttgarti Erasmus Kör elnöke, majd Hadzsikovszki Éva magyar népdalokat énekel.

A Szófiai Magyar Intézetben március 4-től Frömmer Gyula festőművész kiállítása látható 1848 címmel. Az ünnep tiszteletére Georgi Lekov 18 éves bolgár zongoraművész adott koncertet kedden Bartók, Liszt, Haydn, Chopin és Debussy műveiből. A Veliko Tirnovó-i Egyetemen tudományos ülést tartanak csütörtökön abból az alkalomból, hogy 10 éves felsőoktatási intézmény magyar lektorátusa.

A Tallinni Magyar Intézet szervezésében Észt irodalom magyar nyelven címmel nyílik könyvkiállítás pénteken az észt irodalom legnagyobb népszerűsítőjére, Bereczki Gábor finnugor nyelvészre is emlékezve az Észt Nemzeti Könyvtárban. Bereczki Gábor (1928-2012) 30 észt szerző munkáját fordította le magyarra.

Varsó Budapesten - Budapest Varsóban címmel csütörtökön szabadtéri kiállítás nyílik a lengyel fővárosban és Szvorák Katalin ad koncertet. Ostroleka városában március 19-én kétnyelvű fotókiállítás nyílik a nyíregyházi Jósa András Múzeum és a görög katolikus hittudományi főiskola anyagából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.