Alkotmánymódosítás

Schulz Orbánnak: kérje ki a Velencei Bizottság véleményét!

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke az általa vezetett uniós intézmény aggodalmának adott hangot a magyar alaptörvény tervezett módosítása miatt, és azt ajánlotta Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy a parlamenti szavazás előtt kérje ki a Velencei Bizottság véleményét.

2013.03.09 11:03MTI

Schulz hivatala szombaton közleményben tudatta, hogy az EP-elnök az előző napon telefonon megbeszélést folytatott Orbán Viktorral. E megbeszélés során tolmácsolta neki az Európai Parlament aggodalmait.

"Azt ajánlottam a miniszterelnöknek, hogy sürgősen kérje ki az Európa Tanács Velencei Bizottságának véleményét, mielőtt a magyar parlament szavaz ezekről a módosításokról" - olvasható a közleményben.

A Velencei Bizottság a strasbourgi székhelyű Európa Tanács égisze alatt működő, független alkotmányjogi szakértői testület.

Schulz szerint Orbán a telefonbeszélgetés során azt ígérte, hogy az ügyet megvilágító levelet fog küldeni neki, valamint José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, akivel egy órával korábban beszélt.

"A magyar hatóságok tavaly azt ígérték, hogy nem hajtanak végre semmi olyan jogi változtatást, ami összeegyeztethetetlen az európai joggal, illetve normákkal. Azt várom, hogy ezeket az ígéreteket tartsák be" - szögezte le az Európai Parlament elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.