Forráselvonások

MSZP: nehéz helyzetben a vidéki egyetemek

A vidéki tudásbázisok, köztük a Miskolci Egyetem sorsáért aggódik az MSZP a felsőoktatási intézményeket érintő forráselvonások miatt.

2013.02.28 13:19MTI

Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke csütörtökön Miskolcon sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a felsőoktatás finanszírozása "tragédia", a rendszerből több tízmilliárd forintot vont és von ki a kormány, 180-190 milliárd forint helyett valamivel több mint 120 milliárd forintra csökkent az egyetemek, főiskolák idei támogatása. 

Az MSZP borsodi elnöke elmondta: míg a Miskolci Egyetem 2008-ban működési költségre 6 milliárd 922 millió forintot kapott, addig 2013-ban ez 3 milliárd 264 millió forintra csökkent, nominál szinten ez több mint 47 százalékkal kevesebbet jelent. A szocialista politikus megjegyezte, tudomása szerint az egyetem szenátusa olyan "racionalizálási kényszerdöntéseket" hozott, amelyek egyebek mellett azt jelentik, hogy olyan (pályázati) forrásokat, amelyeket eddig például kutatásra fordítottak, a napi működésre kell költeniük. 

A kormány szerinte alapvető hibákat követ el, mert "pont ott kellene kezet nyújtania, ahol a lehetőségek korlátozottak, ezek pedig a vidéki tudásbázisok". Az ellenzéki politikus azt mondta, a Fidesz vidéki - köztük a miskolci, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei - országgyűlési képviselőinek szint kell vallaniuk, szükség van-e a vidéki egyetemekre, ők azonban "nem mondanak semmit, hallgatnak", nem tiltakoznak a forrásmegvonás miatt, nem képviselik a tudásbázisok érdekeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.