Megüresedő LMP-s bizottsági helyek

Helyosztó: Kövér hétfőn tesz javaslatot

Az országgyűlés elnöke a hétfői üléskezdésig további egyeztetéseket tart, hogy kompromisszumos megoldást találjanak az LMP-frakció megszűnése miatt megüresedő parlamenti bizottsági helyek betöltésére.

2013.02.23 12:37MTI

Ezt Kövér László szombaton, egy Nagykanizsán tartott sajtóbeszélgetésen, a Kisgazda Szövetség és a Kisgazda Egyesület regionális fórumát megelőzően közölte. Hozzátette: a javaslat részleteit a még hátralévő egyeztetések miatt nem kívánja egyelőre részletezni, "úgy tűnik azonban, hogy ami eddig a nyilvánosság elé került, marad végső döntés formájában is". Ennek megfelelően Szili Katalin lesz a nemzeti fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, a függetlenné vált LMP-sek közül pedig többen megtarthatják jegyzői, bizottsági alelnöki és tagi pozíciójukat.

Kifejtette: az egyik jegyzői poszton megmaradhat a "szakadárok közé tartozó", függetlenné vált LMP-s képviselő. Az LMP-ben maradtak egy képviselője, Mile Lajos továbbra is lehet az európai ügyek bizottságában, illetve a jövőben a nemzetbiztonsági bizottságnak is tagja lesz. Alelnöki pozíciót is kapnak a független képviselők, "dacára annak, hogy ez semmilyen formában nem jár nekik", így például Osztolykán Ágnes maradhat az oktatási bizottság alelnöke, "ami méltányos elbánás".

A házelnök utalt rá, hogy a jelenlegi országgyűlés indulásakor az ellenzéki pártok nem írták alá a megállapodást, így a kormányzó pártok gyakorlatilag szabadon dönthetnének a megüresedő helyek kiosztásáról, de "azt elfogadta mindenki, hogy a bizottságokban igyekezzünk az egyharmad ellenzéki arányt megőrizni".

Miután az MSZP és a Jobbik frakcióvezetése nem tudott most megállapodni a helyek elosztásáról, ezért kell a házelnöknek javaslatot tennie.

Kövér László arra az újságírói kérdésre, hogy a székely zászló ügyében fellángolt újabb román-magyar konfliktus rendezhető-e, azt válaszolta: a jelenlegi román kormány ezzel a konfliktussal is próbálja elterelni a figyelmet az ország belső feszültségeiről. "Bizonyos szempontból érthető is ez a magatartás, mert Románia sokkal rosszabb helyzetben van Magyarországnál. "Az IMF diktátumai érvényesülnek, és - elnézést kérek a durva fogalmazásért - a hetedik bőrt is le kell nyúzni a saját polgáraik hátáról azért, hogy meg tudjanak felelni az IMF követeléseinek" - fogalmazott a parlament elnöke.

Egy kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy még nem készült el a korábban tervezett képviselői magatartási kódex, de ha lesz is ilyen, ennek elfogadását egy új házszabály megalkotása utánra tenné. Erre a kódexre a 2014-es választások után, a 199 fős parlament miatt lesz inkább szükség, "meg kell nézni, milyen kérdések vannak, amelyeket a formális házszabályi norma nem rendez, s ha szükséges, ezt kell kiegészíteni úriemberek közötti önkéntes vállalással" - jegyezte meg Kövér László.

Turi Kovács Béla, a Kisgazda Szövetség és a Kisgazda Egyesület elnöke a nagykanizsai sajtóbeszélgetésen arról tett említést, hogy március 15-ig újjászervezik mind a 106 választókerületben szervezeteiket, s továbbra is a Fidesszel szövetségben kívánnak majd szerepelni a következő választáson. Kitért arra is, hogy szervezetük álláspontja szerint nem egyszerűen új földtörvényt kell alkotni, hanem agrárkódexet, amely a mezőgazdaság minden területére kiterjed, és reményeik szerint az új törvény május végéig meg is születhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.