"Csúnyán hibáztak"

Közérdekű adatigényléssel fordult Kövér Lászlóhoz a Milla

Közérdekű adatigényléssel fordult Kövér László házelnökhöz a Milla Egyesület kedden az általuk február 13-án kihelyezett molinó ügyében.

2013.02.19 10:23MTI

Az eseményről készült jegyzőkönyv bemutatását azért kéri a Milla Egyesület, hogy "kiderítse a többszörös torzítás, hazudozás, és minden elhangzott és rögzített szó cáfolatának okát. 

Az eset kapcsán nem csak a házőrség, hanem az Országgyűlés Sajtóirodája is csúnyán hibázott" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. 

A kommünikében idézett Simándi Szelim, a Milla Egyesület aktivistája szerint "az eset felveti a hivatali visszaélés gyanúját, hiszen az őrök hivatali hatáskörüket túllépve jártak el és megpróbálták megakadályozni a politikai véleményünk kifejezését". 

A Milla aktivistája hangsúlyozta, hogy nem az a cél, hogy a videón is látható személyt tegyék felelőssé a történtek miatt, hiszen nyilvánvaló, hogy az intézkedések mögött jogszerűen egyetlen ember állhat, ez pedig az Országgyűlési Őrség parancsnokának felettese, vagyis Kövér László. 

Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI érdeklődésére közölte: az egyesület megkeresésre válaszolni fognak. Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport múlt héten szerdán egy molinót helyezett el a Parlament előtt, miután hétfőn, az éhségmenettel érkezőket a Civil Összefogás Fórum engedély nélkül kirakott, "Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét!" feliratú transzparense fogadta. 

Az országgyűlési sajtóiroda akkor azt közölte: az Országgyűlési Őrség egyik, civil ruhás tagja - elöljárói tudta nélkül - a testülethez méltatlan stílusban szólította fel akciójuk befejezésére a Milla aktivistáit. 

Az őr a közterület-használati engedély felmutatására kérte a demonstrálókat, felszólította őket személyazonosságuk igazolására, valamint a molinó eltávolítására, ám mindezt az Országgyűlési Őrség által ellenőrzött biztonsági területen kívül, felhatalmazás nélkül, szakszerűtlenül tette. 

Ezért a parancsnok belső vizsgálatot kezdeményezett és a szolgálati szabályzat megsértése miatt az őrség tagjának fegyelmi felelősségre vonását - tudatta a sajtóiroda.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.