Évértékelő

LMP: Orbán Viktor képzelt világban él

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök "másik mozit néz és egy képzelt világban él", amikor arról beszél, hogy a kormány csökkenti Magyarország függőségét.

2013.02.22 17:51MTI

Schiffer András az ellenzéki párt országgyűlési képviselői csoportjának vezetője hangsúlyozta: bár a kormányfő az ország függőségének csökkentéséről beszélt, pedig a valóság az, hogy tavaly decemberben rekordmértékű volt a külföldi tulajdonban lévő állampapír-állomány, amelyet a kormány 10 napja egy dollárkötvény-kibocsátással tovább növelt, az államadósság pedig annak ellenére nő, hogy a kormány "eltapsolta" a magánnyugdíj-pénztári vagyont.

Schiffer András emlékeztetett rá: az LMP stratégiai célja Magyarország függőségének és a munkavállalók kiszolgáltatottságának a csökkentése, ehhez viszont szakítani kellene azzal a gazdaságpolitikával, amely "a külföldi tőke és olcsó képzetlen hazai munkaerő házasságára épít".
 
Az LMP 2014-től olyan gazdaságpolitikát szeretne, amely a hazai kis- és középvállalkozások (kkv), az erősödő helyi gazdaság és a jól képzett hazai munkaerő együttesére alapozza az ország felemelkedését. Emellett az LMP olyan politikát szeretne, amely alkalmas az ország természeti, kulturális erőforrásainak megőrzésére.
 
Az Orbán-kormány elmúlt két éve azonban ezeknek a céloknak nem felel meg - mondta Schiffer András. Kiemelte: amíg a magyar kkv-k háromszor akkora kamatfelárat fizetnek egy hitelért mint egy cseh kkv, vagyis amíg nem versenyképesek, addig érdemi gazdaságélénkítésről és munkahelyteremtésről nem lehet beszélni. 

Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor "nem tudja, hogy kivel szemben folytat szabadságharcot". Szerinte ugyanis a tőke ára fojtja meg a gazdasági növekedést, vagyis nem az államadósság mértéke, hanem az államadósság ára a fő probléma. Amíg a reálkamat mértéke meghaladja a növekedési rátát, addig a kormányzat csak megszorítás, vagy eladósítás árán tudja finanszírozni a gazdaságot - tette hozzá. A rezsicsökkentéssel kapcsolatban elmondta: azt a 10 százaléknyi extra p

rofitot, amit a szolgáltatóktól "itthon tart" a kormány az intézkedésével, azt nem kampánycélokra, hanem energiahatékonysági beruházásokra és energiahatékony szociális bérlakásépítési programokra kellene fordítani, mert ezek álláshelyeket teremtenek, illetve hosszú távon jelentenek megtakarítást a lakások energiaigényének csökkentésével. A munkahelyteremtésről szólva Schiffer András leszögezte: folyamatosan csökken az új álláshelyek száma, gazdaság pedig recesszióban van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.