Hallgatói szerződések

LMP: elfogadhatatlan a hallgatók röghöz kötése

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormánypártok az alaptörvényben akarják rögzíteni a hallgatók "röghöz kötését", illetve a felsőoktatási intézmények gazdasági autonómiájának felszámolását.

2013.02.20 11:09MTI

A független képviselő Osztolykán Ágnes szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság tavaly nyáron alkotmányellenesnek minősítette a "röghöz kötést", de a kormánypártok mégis az alaptörvénybe szeretnék foglalni a hallgatói szerződéseket. Véleménye szerint ezzel "a nyilvánvalóan alkotmányellenes" lépéssel azt üzenik, hogy nem engednek a hallgatók követeléseinek. Az LMP politikusa szerint a lépés jellemző a Fidesz társadalompolitikájára, mert nem az okokat, hanem a következményeket próbálja kezelni.
   
Úgy értékelte, hogy a felsőoktatási intézmények gazdasági autonómiájának felszámolásával a kabinet az egyetemekre kívánja hárítani a felsőoktatási krízis miatti felelősséget. Véleménye szerint ezzel a lépéssel könnyebbé válik a vidéki intézmények bezárása.
   
A képviselő jelezte, hogy az alaptörvény most zajló negyedik módosítása során olyan indítványt nyújtottak be, amelyik elvetné ezt a két javaslatot.
   
Arra is kitért, hogy az elkövetőket akár büntetőjogi felelősségre is lehet vonni az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi karának hallgatói önkormányzata által a diákokról készített listák miatt. Osztolykán Ágnes, aki szerint az ügyben az emberi méltóság megsértése és a személyes adatokkal való visszaélés kérdése is felmerülhet, arra szólította fel a korábbi HÖK-elnököt, a jobbikos Szávay Istvánt, hogy tisztázza magát az ügyben.
   
Az atv.hu kedden arról írt: a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE Bölcsészettudományi Karán, a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték.
   
Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki.
   
Fábri György, az ELTE kommunikációs rektorhelyettese az MTI kérdésére azt közölte: az egyetem azonnali vizsgálatot indított az esetleges hallgatói listák ügyében, és minél előbb tisztázni szeretné a helyzetet.
   
A szervezet elnöksége kedden a hivatalos Facebook-oldalukon közzétett reagálásában határozottan visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának hallgatói önkormányzata bármikor, bármilyen formában hallgatókat diszkriminált, vagy listát készített vallási, etnikai vagy világnézeti hovatartozásukról. Azt írták, soha nem tagadták, hogy a gólyatáborban részt vevő hallgatókról regisztrációs adatbázist készítenek. Ez a jelentkezők által feltöltött adatokon kívül két információt tartalmazott, a gólyatábori csapatbeosztást jelölő őrsszámot, illetve a kollégiumi jelentkezést. Hangsúlyozták: elutasítják azokat a vádakat, hogy ezeken kívül bármilyen más adatot rögzítettek a táblázatokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.